Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Organ Systems II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which of the following is not true?
A. Heart rate in a healthy human adult is 60-64 beats per minute.
B. Oxygen is transported to various parts of the body through blood.
C. White blood cells help the body fight against infections.
D. Platelets play an important role in clotting of blood.
• A
• C
• B
• D
Answer: A
Heart rate in a healthy human adult is 72-78 beats per minute.


2. _______ are formed by the division of trachea.
• Bronchioles
• Air sacs
• Ureters 
• Bronchi
Answer: Bronchi

3. Which of the following helps keep the human body cool?
A. Respiration
B. Mastication
C. Perspiration
D. Urination
•  A
• B
• C
•  D
Answer: C


4. Which of the following is not a function of the large intestine?
A. Absorption of water
B. Formation of feces
C. Churning of food
D. Absorption of salts
•  A
• B
• C
•  D
Answer: C
Churning of food occurs in the stomach.


5. Which type of teeth are used for tearing the food?
• Molars
• Premolars
• Incisors
• Canines
Answer: Canines
There are four types of teeth in adult humans:
1. Incisors (8 in number) - flat chisel-shaped front teeth used for cutting food
2. Canines (4 in number) - pointed corner teeth used for tearing the food.
3. Premolars (8 in number)
4. Molars (12 in number)
Premolars and molars are the back teeth with broad tops that are used for chewing and grinding the food.


6. Incisors are used for _______ the food.
• chewing
• tearing
• grinding
• cutting
Answer: cutting
There are four types of teeth in adult humans:
1. Incisors (8 in number) - flat chisel-shaped front teeth used for cutting food
2. Canines (4 in number) - pointed corner teeth used for tearing the food.
3. Premolars (8 in number)
4. Molars (12 in number)
Premolars and molars are the back teeth with broad tops that are used for chewing and grinding the food.


7. Main function of molars and premolars is _______ the food.
• cutting
• circulating
• grinding
• tearing
Answer: grinding
There are four types of teeth in adult humans:
1. Incisors (8 in number) - flat chisel-shaped front teeth used for cutting food
2. Canines (4 in number) - pointed corner teeth used for tearing the food.
3. Premolars (8 in number)
4. Molars (12 in number)
Premolars and molars are the back teeth with broad tops that are used for chewing and grinding the food.


8.  _______ filter the blood to excrete harmful substances in the form of urine.
• Kidneys
• Lungs
• Urinary bladder
• Endocrine Glands
Answer: Kidneys
There are two kidneys, bean-shaped in structure. Kidneys filter the blood and excrete waste products in the form of urine. Urine formed in the kidneys is passed to the urinary bladder via two ureters.


9. Bile is secreted by the
• gall bladder
• liver
• pancreas
• small intestine
Answer: liver
Bile is a green-colored fluid secreted by the liver and stored in the gall bladder. It is necessary for digestion and absorption of salts.


10. Voice box is the name given to the
• trachea
• pharynx
• oral cavity
• larynx
Answer: larynx

11. Which of the following helps in digestion?
A. Pancreatic juice
B. Saliva
C. Bile
D. All of these
•  A
• B
•  C
•  D
Answer:  D

12. Food descends from the mouth to the stomach through the
• larynx
• small intestine
• trachea
• esophagus
Answer: esophagus
Esophagus is a tubular structure which joins the mouth to the stomach. Its length is about 30 cm.


13. Larger dust particles in the inhaled air are trapped in the
• pharynx
• epiglottis
• nose
• larynx
Answer: nose

14. Gastric juice is secreted by
• liver
• stomach
• small intestine
• pancreas
Answer: stomach
Gastric juice is secreted by the stomach. It contains acid and enzymes which help in the digestion of food.


15. 'C' shaped rings of cartilage are present in the
• Esophagus
• Trachea
• Ureter
• Intestines
Answer: Trachea
There are about 16-18 rings of cartilage present in the trachea. They prevent the trachea from collapsing.


16. What is the name of the sac-like structure which stores urine?
• Ureter
• Kidney
• Urinary Bladder
• Stomach
Answer: Urinary Bladder
Urine formed in the kidneys is passed to the urinary bladder via two ureters and is stored there till it is excreted out.


17. True or false: Exchange of air takes place in the lungs.
• False
• True
Answer: True

18. True or false: CO2 is formed as a waste product during respiration.
• False
• True
Answer: True

19. Epiglottis guards the opening of larynx into pharynx.
• True
• False
Answer: True
Epiglottis is a leaf-like projection behind the tongue. It prevents the food from entering into air passages.



Given the QUESTION, identify the ANSWER


 Types of Teeth

20. What type are teeth 1 and 2 in the following diagram?
• Canine
• Molar
• Premolar
• Incisor
Answer: Incisor

21. What type is tooth 3 in the following diagram?
• Incisor
• Molar
• Premolar
• Canine
Answer: Canine

22. What type are teeth 4 and 5 in the following diagram?
• Canine
• Premolar
• Molar
• Incisor
Answer: Premolar

23. What type are teeth 6, 7 and 8 in the following diagram?
• Molar
• Canine
• Incisor
• Premolar
Answer: Molar

  Try the Quiz :     Biology : Human Organ Systems II


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-