Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Nutrition & Digestion

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Excess _______ in the human body are stored in the adipose tissue.
• proteins
• vitamins
• minerals
• fats
Answer: fats
Excess fats in the human body are stored in the adipose tissue.


2. Which is the simplest form of carbohydrates?
• glucose
• glycogen
• starch
• sugar
Answer: glucose
Glucose is the simplest form of carbohydrates.


3. Excess glucose in the human body are stored as _______ in the liver.
• glycogen
• glucose
• glycerol
• glycerine
Answer: glycogen
Excess glucose in the human body are stored as glycogen in the liver.



4. Which acid is secreted by the cells of the gastric glands in the stomach?
• hydrochloric acid
• sulphuric acid
• nitric acid
• hydroiodic acid
Answer: hydrochloric acid
Hydrochloric acid is secreted by the cells of the gastric glands in the stomach. It kills germs and bacteria, dissolves the minerals, and provides an acidic medium for the enzymes to act.


5. Which organ secretes a chemical compound, which emulsifies fats and makes the food alkaline?
• liver
• pancreas
• stomach
• large intestine
Answer: liver
The liver secretes a chemical compound called bile, which emulsifies fats and makes the food alkaline. Bile is a brownish-green fluid which is stored in the gall bladder. Bile contains no enzymes.


6. Lack of _______ in the human body causes a severe deficiency disease called Kwashiorkor.
• carbohydrates
• proteins
• fats
• lipids
Answer: proteins
Lack of proteins in the human body causes a severe deficiency disease called Kwashiorkor.


7. In which of the following is fats, carbohydrates and proteins digested?
• small intestine
• large intestine
• stomach
• mouth
Answer: small intestine
The small intestine has three parts, namely the duodenum, the jejunum, and the ileum. The duodenum contains bile and pancreatic juice. Bile contains no enzymes. Pancreatic juice contains four enzymes, namely amylopsin (acts on carbohydrates), trypsin (acts on proteins), steapsin (acts on fats). The ileum contains five enzymes, namely erepsin or peptidase (acts on proteins), maltase (acts on maltose), sucrase or invertase (acts on sucrose), lactase (acts on lactose), and very minute quantities of lipase (acts on fats).


8. The bile duct carries bile from the liver to the _______.
• large intestine
• small intestine
• pancreas
• stomach
Answer: small intestine
The bile duct carries bile from the liver to the small intestine.


9. Which of the following is not a simple sugar (monosaccharide)?
• glucose
• fructose
• galactose
• sucrose
Answer: sucrose
Sucrose is not a simple sugar (monosaccharide). It is a double sugar (disaccharide). Glucose, fructose, and galactose are simple sugars.


10. The pancreatic duct carries pancreatic juice from the pancreas to the small intestine.
• True
• False
Answer: True
The pancreatic duct carries pancreatic juice from the pancreas to the small intestine.


11. Including roughage in the diet helps to avoid constipation.
• True
• False
Answer: True
Including roughage in the diet helps to avoid constipation.


12. Appendicitis is the condition in which there is inflammation of the vermiform appendix.
• True
• False
Answer: True
Appendicitis is the condition in which there is inflammation of the vermiform appendix. Patients suffering from appendicitis are operated and the vermiform appendix is removed.


13. Cellulose is the simplest form of proteins.
• True
• False
Answer: False
Amino acids are the simplest forms of proteins.


14. Fats provide less energy than carbohydrates.
• True
• False
Answer: False
Fats provide more energy than carbohydrates. One mole of fat provides 9.45 Kcal of energy whereas one mole of glucose (carbohydrate) provides 4.1 Kcal of energy.


15. Constipation is the condition in which the feces expelled is watery.
• True
• False
Answer: False
Constipation is the condition in which the feces expelled is hard whereas diarrhoea is the condition in which the feces expelled is watery.


  Try the Quiz :     Biology : Human Nutrition & Digestion


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-