Syvum Home Page

Home > Quiz Games > India > Print Preview

Capitals of Indian States  India Map

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the STATE / UNION TERRITORY, identify the CAPITAL

1. capital of the state of Tripura
• Aizawl
• Udaipur
• Agartala
• Imphal
Answer: Agartala

2. capital of the state of Mizoram
• Imphal
• Agartala
• Aizawl
• Lunglei
Answer: Aizawl

3. capital of the state of Karnataka
• Mangalore
• Mysore
• Chennai
• Bangalore
Answer: Bangalore
Karnataka produces the most silk.



4. capital of the state of Madhya Pradesh
• Bhopal
• Indore
• Jabalpur
• Raipur
Answer: Bhopal
Madhya Pradesh was India's largest state in terms of area before the creation of Chhatisgarh.


5. capital of the state of Orissa
• Cuttack
• Bhubaneshwar
• Puri
• Patna
Answer: Bhubaneshwar
The ancient Sun Temple, shaped like a huge chariot, is located at Konark in Orissa.


6. capital of the state of Haryana
• Gurgaon
• Chandigarh
• Faridabad
• Kurukshetra
Answer: Chandigarh
Kurukshetra in Haryana is believed to be the site of the battle of the Mahabharata.


7. capital of the state of Punjab
• Chandigarh
• Amritsar
• Jalandhar
• Ludhiana
Answer: Chandigarh
Punjab means the 'Land of Five Rivers'. The five rivers are Beas, Sutlej, Ravi, Chenab and Jhelum.


8. headquarters of the union territory, Chandigarh
• Chandigarh
• Amritsar
• Jalandhar
• Ludhiana
Answer: Chandigarh

9. capital of the state of Tamil Nadu
• Madurai
• Chennai (Madras)
• Hyderabad
• Bangalore
Answer: Chennai (Madras)
Mahabalipuram (Mamallapuram) in Tamil Nadu is famous for its Shore Temples that have been sculpted from large pieces of rock.


10. headquarters of the union territory, Daman & Diu
• Diu
• Daman
• Silvassa
• Surat
Answer: Daman

11. capital of the state of Uttaranchal
• Lucknow
• Dehra Dun
• Raipur
• Ranchi
Answer: Dehra Dun
Dehra Dun, the capital of the newly-formed state of Uttaranchal, has been built in the valley between the Himalayas and the Shiwaliks.


12. capital of the state of Assam
• Shillong
• Itanagar
• Guwahati
• Dispur
Answer: Dispur
Assam was the first state in India where oil was struck at Digboi in 1889.


13. capital of the state of Gujarat
• Gandhinagar
• Ahmedabad
• Baroda
• Rajkot
Answer: Gandhinagar
Mahatma Gandhi was born in the state of Gujarat at Porbandar.


14. capital of the state of Sikkim
• Thimphu
• Darjeeling
• Gangtok
• Imphal
Answer: Gangtok
Sikkim has more than 200 Buddhist monasteries. Many people in Sikkim are Buddhists.


15. capital of the state of Andhra Pradesh
• Secunderabad
• Vishakhapatnam
• Rajahmundry
• Hyderabad
Answer: Hyderabad
The Charminar, built in 1591 by Sultan Quli Qutub Shah, is located in Hyderabad.


16. capital of the state of Manipur
• Kohima
• Agartala
• Bishnupur
• Imphal
Answer: Imphal

17. capital of the state of Arunachal Pradesh
• Itanagar
• Dispur
• Kohima
• Tawang
Answer: Itanagar
The largest Buddhist monastery is at Tawang in Arunachal Pradesh.


18. capital of the state of Rajasthan
• Ajmer
• Udaipur
• Jaisalmer
• Jaipur
Answer: Jaipur
The Thar Desert is primarily located in Rajasthan. Jaipur is known as the 'Pink City'.


19. winter capital of the state of Jammu & Kashmir
• Srinagar
• Gulmarg
• Jammu
• Kargil
Answer: Jammu
Jammu is situated on the river Tawi.


20. headquarters of the union territory, Lakshadweep
• Kavaratti
• Port Blair
• Silvassa
• Cannanore
Answer: Kavaratti
Thirty-six islands actually form the Lakshadweep Islands.


21. capital of the state of Nagaland
• Imphal
• Kohima
• Itanagar
• Phek
Answer: Kohima

22. capital of the state of West Bengal
• Kharagpur
• Durgapur
• Kolkata (Calcutta)
• Bhubaneshwar
Answer: Kolkata (Calcutta)
Kolkata (Calcutta) stands on the River Hooghly and is served by the Diamond Harbor. The Victoria Memorial is located in Kolkata.


23. capital of the state of Uttar Pradesh
• Allahabad
• Lucknow
• Varanasi
• Dehra Dun
Answer: Lucknow
Uttar Pradesh is the most populated state of India. Lucknow, its capital, stands on the banks of the River Gomati.


24. capital of the state of Maharashtra
• Mumbai (Bombay)
• Nagpur
• Pune
• Aurangabad
Answer: Mumbai (Bombay)
The famous Gateway of India is located in Mumbai, the business capital of India. From the Gateway of India, one can visit the Elephanta Caves, which are famous for the rock-cut temples and the sculpture of the three-headed Shiva.


25. capital of the state of Goa
• Margao
• Panaji
• Marmagao
• Vasco da Gama
Answer: Panaji
Goa is India's smallest state in terms of area.


26. capital of the state of Bihar
• Jamshedpur
• Ranchi
• Patna
• Gaya
Answer: Patna
The name Bihar comes from the term for the Buddhist monasteries 'Vihara'. Bihar's capital, Patna, is located on the banks of the river Ganga.


27. headquarters of the union territory, Pondicherry
• Nagapattinam
• Karaikal
• Cuddalore
• Pondicherry
Answer: Pondicherry

28. headquarters of the union territory, Andaman & Nicobar Islands
• Port Blair
• Silvassa
• Kavaratti
• Indira Point
Answer: Port Blair
The Andaman and Nicobar Islands are a collection of 223 islands and the home of people belonging to six tribes.


29. capital of the state of Chhattisgarh
• Bhopal
• Ranchi
• Dehra Dun
• Raipur
Answer: Raipur

30. capital of the state of Jharkhand
• Raipur
• Patna
• Ranchi
• Dehra Dun
Answer: Ranchi

31. capital of the state of Meghalaya
• Shillong
• Dispur
• Guwahati
• Cherrapunji
Answer: Shillong
Meghalaya means 'abode of clouds'. The Cherrapunji-Mawsynram region in Meghalaya is reputed to have the highest rainfall in the world.


32. capital of the state of Himachal Pradesh
• Dalhousie
• Kullu
• Manali
• Shimla
Answer: Shimla
Three famous hill stations of Himachal Pradesh are Shimla, Kullu, and Manali.


33. headquarters of the union territory, Dadra & Nagar Haveli
• Daman
• Nashik
• Kavaratti
• Silvassa
Answer: Silvassa

34. summer capital of the state of Jammu & Kashmir
• Srinagar
• Jammu
• Gulmarg
• Leh
Answer: Srinagar
Srinagar is situated on the river Jhelum.


35. capital of the state of Kerala
• Kochi
• Thiruvananthapuram
• Kozhikode
• Ernakulam
Answer: Thiruvananthapuram
Kerala has the world's largest deposit of thorium.



  Try the Quiz :     India Quiz on Capitals of Indian States


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-