Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : History Vocabulary II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MEANING, identify the HISTORICAL WORD

1. fortress or elevated part of Greek city, especially Athens
Answer: acropolis

2. group of islands
Answer: archipelago

3. government headed by privileged class or nobility
Answer: aristocracy


4. end of hostilities in a war
Answer: armistice

5. killing by treacherous violence
Answer: assassination

6. instrument formerly used to calculate altitudes and locations
Answer: astrolabe

7. government in which the ruler has absolute, unlimited power
Answer: autocracy

8. flag of country, king, knight, army especially in battle
Answer: banner

9. intensive attack; lightning warfare practised by Nazi German armies
Answer: blitzkrieg

10. fortress protecting a city
Answer: citadel

11. family group with a common ancestor
Answer: clan

12. form of complete socialism with public ownership of all land, means of production and goods
Answer: communism

13. government by the people where citizens have voting and ruling powers
Answer: democracy

14. group of territories controlled by an emperor
Answer: empire

15. lasting hostility between two families or tribes
Answer: feud

16. killing or extermination of a whole race or nation
Answer: genocide

17. group of persons who together make laws and govern a State
Answer: government

18. irregular war by small bodies
Answer: guerrilla, guerilla

19. leadership or dominance of one nation over others
Answer: hegemony

20. killing of millions of Jews by Nazis during WWII; wholesale sacrifice or destruction by fire
Answer: holocaust

21. image used as object of worship; often God carved in stone or wood
Answer: idol

22. inability to read or write; need for learning
Answer: illiteracy

23. hostile attack and encroachment of city or country
Answer: invasion

24. government abstention from interference with the economy and individual action
Answer: laissez faire

25. hammer-like weapon of medieval times
Answer: mace

26. land and its rights held by the lord during the feudal period
Answer: manor

27. glorification of or reliance on military forces and prepared for war
Answer: militarism

28. imperial or royal ruler with complete authority
Answer: monarch

29. government, system or State under a single imperial or royal ruler
Answer: monarchy

30. exclusive control of the trade in a certain product
Answer: monopoly

31. impartial in a dispute or taking neither side
Answer: neutral

32. journey to a holy place for religious reasons
Answer: pilgrimage

33. estate for cultivation
Answer: plantation

34. inspired teacher who predicts future or interprets God's will
Answer: prophet

35. killing of a king
Answer: regicide

36. forcible replacement of government or overthrowing of ruler
Answer: revolution

37. killing of a victim as an offering to the Gods
Answer: sacrifice

38. grassy plains in tropical regions of America
Answer: savannah

39. insufficiency or inadequate supply
Answer: scarcity

40. laborer bound to and transferred with the land
Answer: serf

41. helpless person made to do hard work and who is the property of the master
Answer: slave

42. government or State where God is sovereign, religion is law, and priests are kings
Answer: theocracy

43. group of persons under recognized chiefs
Answer: tribe

  Try the Quiz :     History : History Vocabulary II


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-