Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : History Vocabulary IV

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MEANING, identify the HISTORICAL WORD

1. principle of government with absolute ruler who holds supreme power
Answer: absolutism

2. person with an ability to organize and manage affairs or estate
Answer: administrator

3. relating to land, agriculture and cultivation
Answer: agrarian


4. policy of racial discrimination (e.g., in South Africa)
Answer: apartheid

5. public records or place where records are stored
Answer: archives

6. protective covering for body worn in fighting
Answer: armor

7. right of self-government or ruling self without outside control
Answer: autonomy

8. person with wealth who invests in business for profit
Answer: capitalist

9. private meeting or local committee for political party organization
Answer: caucus

10. relating to citizens or State; non-military
Answer: civil

11. revolt by military leaders leading to violent or illegal change of government
Answer: coup d'etat

12. rebellious person who is not in agreement with the government
Answer: dissident

13. person who travels to places with a sense of inquiry
Answer: explorer

14. right to be free from jurisdiction of territory one resides in; right of foreigners to be protected by their own nation's laws
Answer: exterritoriality

15. policy of openness on domestic and international fronts initiated by Soviet leader Mikhail Gorbachev
Answer: glasnost

16. privilege often granted by Popes during purgatory for reduction of punishment to sinner
Answer: indulgence

17. process of establishing large-scale industries
Answer: industrialization

18. price increases due to increases in money supply
Answer: inflation

19. powerful nobleman in the Middle Ages with his own land owing allegiance to the king
Answer: lord

20. relating to the Middle Ages
Answer: medieval

21. place where monks live as a community
Answer: monastery

22. relating to monks and monasteries
Answer: monastic

23. place of worship for Muslims
Answer: mosque

24. process of converting into national property or bringing under government control
Answer: nationalization

25. relating to the later Stone Age
Answer: neolithic

26. policy of keeping aloof from disputes of others
Answer: non-intervention

27. relating to earliest stone implements
Answer: palaeolithic

28. policy of reforms for the Soviet economy initiated by Soviet leader Mikhail Gorbachev
Answer: perestroika

29. rapid growth, spread or multiplication
Answer: proliferation

30. practice of secluding women of rank with screen in India
Answer: purdah

31. rebirth of soul in other living embodiment as per Hinduism and Buddhism
Answer: reincarnation

32. revival of arts and letters about A.D. 1400 - 1600; any similar revival period
Answer: Renaissance

33. remains of old cities and buildings
Answer: ruins

34. provincial governor in the Persian Empire
Answer: satrap

35. roll of parchment or paper; ancient book in roll form
Answer: scroll

36. place chosen for building or town
Answer: site

37. principle where society, not individuals, owns property and runs enterprises
Answer: socialism

38. relating to Socrates, the wise man of ancient Greece
Answer: Socratic

39. right of voting at elections
Answer: suffrage

40. religious doctrine of the Chinese philosopher, Lao-tsze, about how man can achieve harmony
Answer: Taoism

41. physical features of a region and their description
Answer: topography

42. political system with single-party dictatorship and complete control over citizen's lives
Answer: totalitarianism

43. process of changing from rural villages to towns and cities
Answer: urbanization

  Try the Quiz :     History : History Vocabulary IV


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-