Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : Napoleon Bonaparte

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In which year was Napoleon born?
• 1869
• 1796
• 1896
• 1769
Answer: 1769
Napoleon was born in Corsica, a small island in the Mediterranean Sea in the year 1769.


2. In which year was Napoleon made the Emperor of France?
• 1840
• 1810
• 1830
• 1804
Answer: 1804
Napoleon was made the First Consul of France and later in 1804 he became the Emperor of France.


3. By which year did Napoleon's armies conquer almost the whole of Europe?
• 1870
• 1807
• 1817
• 1800
Answer: 1807
In 1807, Napoleon's armies had conquered almost the whole of Europe except England.



4. In which year was Napoleon taken prisoner by the English armies?
• 1807
• 1804
• 1818
• 1814
Answer: 1814
Napoleon set out for a war with Russia as the Russian Emperor did not seem to be helping him conquer England. In doing so, Napoleon lost thousands and more of his soldiers. The Russians by then had abandoned the city of Moscow. Napoleon then thought of returning to France. It was winter then and there was thick snow all over. The wounded soldiers died in the snow and some died of starvation. Thus the people of Europe defied Napoleon and he was defeated at a battle fought near Leipzig. In March 1814, English armies marched to Paris and took Napoleon prisoner.


5. When did the people of Paris attack the Prison of Bastille?
• 14th July 1789
• 14th July 1879
• 14th July 1798
• 14th July 1897
Answer: 14th July 1789
The laws in France were not fair and favored only the rich. The poor were heavily taxed due to which they ended up starving. On 14th July 1789 the people of Paris revolted and attacked the famous prison of Bastille. Here the prisoners whom the king did not like were kept. Thus the people of France set up a republic and their cry was "Liberty, Equality, Fraternity".


6. During the war between France and Britain, the fleet of British ships were commanded by:
• Admiral Churchill
• Admiral Nelson
• Admiral Hastings
• Admiral Dalhousie
Answer: Admiral Nelson
Britain fought the French not only on land but also with a large fleet of ships which were commanded by a famous admiral called Nelson.


7. Where was Napoleon born?
• Elba
• Corsica
• Paris
• St. Helena
Answer: Corsica
Napoleon was born in Corsica, a small island in the Mediterranean Sea in the year 1769.


8. Who was the English general who defeated Napoleon at the Battle of Waterloo?
• General Lee
• Duke of Wellington
• Duke of Marlborough
• General Grant
Answer: Duke of Wellington

9. Napoleon was sent as a prisoner to the island of _______ in March 1814.
• Corsica
• Elba
• St. Helena
• Leipzig
Answer: Elba
Napoleon was sent as a prisoner to Elba, a tiny island between Corsica and Italy, in March 1814.


10. Napoleon became an officer in the French army at the age of _______.
• twenty
• twenty-five
• fifteen
• eighteen
Answer: fifteen
Napoleon always wanted to be a soldier. He used to read as much as he could about soldiers and battles fought long ago.


11. When Napoleon was born, Corsica had already been conquered by _______.
• France
• Germany
• Italy
• Spain
Answer: France
Corsica, a small island in the Mediterranean Sea had been conquered by France by the time Napoleon was born. Earlier it used to be an independent island.


12. Napoleon went to a military school in _______.
• Spain
• Prussia
• France
• Austria
Answer: France
Napoleon was sent to France to be educated in a military school since he had always wanted to be a soldier.


13. "Liberty, Equality, Fraternity" was the cry of the people of which country?
• France
• Germany
• Prussia
• Austria
Answer: France
The laws in France were not fair and favored only the rich. The poor were heavily taxed due to which they ended up starving. Thus the people of France set up a republic and their cry was "Liberty, Equality, Fraternity".


14. For which Government did Napoleon's father work?
• French
• German
• Italian
• Austrian
Answer: French

15. Napoleon was sent to a military school because _______.
• the school was in Corsica
• he wanted to go to France
• his mother wanted him to do so
• he wanted to be a soldier
Answer: he wanted to be a soldier

16. Whom did Napoleon marry?
• Josephine
• Krupskaya
• Anita
• Florence
Answer: Josephine
Josephine was rich and beautiful. She introduced Napoleon to several rich individuals who could help him.


17. Napoleon realized that Britain's strength came from its _______.
• Mediterranean and Eastern trade
• famous admirals
• powerful troops
• great leaders
Answer: Mediterranean and Eastern trade
Napoleon believed that real fame could be won only in the east because Europe was too small. He realized that Britain's strength came from its Mediterranean and Eastern trade.


18. What was Napoleon's full name?
• Vladimir Napoleon
• Napoleon Bolivar
• Napoleon Ataturk
• Napoleon Bonaparte
Answer: Napoleon Bonaparte

19. From where did Napoleon control the whole country?
• Leipzig
• Paris
• Bordeaux
• Rochefort
Answer: Paris
Napoleon made many changes in the country. He introduced new taxes and started a national bank. The Catholic religion was made the official religion, and he controlled the whole country from Paris.


20. After his defeat in the Battle of Waterloo, Napoleon was imprisoned on the island of _______.
• St. Louis
• St. Helena
• Corsica
• Elba
Answer: St. Helena
After his defeat in the Battle of Waterloo, Napoleon was imprisoned on the island of St. Helena. He died there six years later.


21. Napoleon was a hero of the French people and was known as the _______.
• terror of Europe
• man who freed the slaves
• liberator of the poor
• father of the nation
Answer: terror of Europe
Napoleon proved himself to be a very efficient general. He fought the battles in his own unconventional ways. He attacked the enemy when they least expected and always kept some of his troops in reserve to fight the enemy when both sides were tired. Hence, he was victorious all over Europe. He thus became the hero of the French people and the terror of Europe.


22. Whom did Napoleon invite to crown him Emperor?
• the former King and Queen
• his father
• the Governor of a province
• the Pope from Rome
Answer: the Pope from Rome
Napoleon invited the Pope from Rome to crown him Emperor. He had also invited all the Governors of the provinces and the important people of Paris.


23. In 1815 Napoleon was defeated at the Battle of _______.
• Trafalgar
• Waterloo
• Agincourt
• Normandy
Answer: Waterloo
In 1815, Napoleon was defeated at the Battle of Waterloo by the Duke of Wellington, a famous English general. The loser in the Battle of Waterloo was France, and the victors were Britain, Holland, Belgium and Prussia.


  Try the Quiz :     History : Napoleon Bonaparte


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-