Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : Sir Winston Churchill

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In which year was Winston Churchill born?
• 1847
• 1874
• 1870
• 1872
Answer: 1874
Sir Winston Churchill remembered by the English people as the Grand Old Man of Britain was born in 1874 to a famous family.


2. In which year did Winston Churchill leave the Army?
• 1890
• 1887
• 1889
• 1896
Answer: 1896
Winston Churchill left the Army in 1896 because he felt he had experienced enough of army life and he could earn more as a reporter.


3. In which year did Winston Churchill begin his career as a politician?
• 1914
• 1918
• 1920
• 1900
Answer: 1900
Winston Churchill began his career as a politician at the early age of twenty-six. He became a Member of Parliament in 1900.



4. In which year did World War I begin?
• 1914
• 1918
• 1939
• 1945
Answer: 1914
World War I began in 1914 and ended in 1918. The victors were the British Commonwealth, France, Belgium, Italy, US and Russia. The losers were Germany, Austria-Hungary and Turkey. About 19 million people (41% soldiers and 59% civilians) died in World War I.


5. In which year did World War I end?
• 1914
• 1918
• 1939
• 1945
Answer: 1918
World War I began in 1914 and ended in 1918. The victors were the British Commonwealth, France, Belgium, Italy, US and Russia. The losers were Germany, Austria-Hungary and Turkey. About 19 million people (41% soldiers and 59% civilians) died in World War I.


6. In which year did World War II begin?
• 1918
• 1914
• 1939
• 1945
Answer: 1939
World War II began in 1939 and ended in 1945. The victors were the British Commonwealth, US and USSR. The losers were Germany, Italy and Japan. About 50 million people (50% soldiers and 50% civilians) died in World War II.


7. In which year did the war between Britain and Germany finally end?
• 1954
• 1951
• 1955
• 1945
Answer: 1945
In May 1945, Hitler killed himself fearing his capture by the Allies. Thus, the war between England and Germany finally came to an end.


8. In which year did World War II end?
• 1918
• 1914
• 1945
• 1939
Answer: 1945
World War II began in 1939 and ended in 1945. The victors were the British Commonwealth, US and USSR. The losers were Germany, Italy and Japan. About 50 million people (50% soldiers and 50% civilians) died in World War II.


9. In which year was Winston Churchill elected as Prime Minister of Britain a second time?
• 1941
• 1951
• 1961
• 1955
Answer: 1951
At the age of seventy-seven, Winston Churchill was elected Prime Minister of England for a second time. He served this second term from 1951 till 1955.


10. In which year was Churchill honored with a knighthood?
• 1935
• 1955
• 1953
• 1965
Answer: 1953
Elizabeth II, the Queen of England, honored Winston Churchill with a knighthood in 1953 and he became Sir Winston Churchill.


11. In which year did Sir Winston Churchill die?
• 1960
• 1955
• 1951
• 1965
Answer: 1965
Sir Winston Churchill died in 1965 when he was ninety-one years old.


12. At the age of twenty-six, Winston Churchill became _______.
• A Member of Parliament
• The Prime Minister of Britain
• An army officer
• A famous reporter
Answer: A Member of Parliament
At the age of twenty-six, Winston Churchill became a Member of Parliament. The next thirty years saw Winston Churchill gain great recognition in the British House of Parliament. During the first World War, he held many important posts in the government.


13. Who was the leader of the Nazi Party in Germany in 1933?
• Adolf Hitler
• Napoleon
• Karl Marx
• Winston Churchill
Answer: Adolf Hitler
Adolf Hitler was the powerful and ambitious leader of the Nazi Party in Germany.


14. Who was popularly called 'Fuhrer' in Germany which meant 'the leader of the country'?
• Napoleon
• Adolf Hitler
• Karl Marx
• Winston Churchill
Answer: Adolf Hitler
Adolf Hitler promised his people that he would make Germany the most powerful country in Europe. The German people hailed Adolf Hitler the "Fuhrer" or the "leader of the country" in 1934.


15. What was Winston Churchill's father?
• An English lawyer
• An English politician
• An English warrior
• An English reporter
Answer: An English politician
Winston Churchill was the son of Lord Randolph Churchill, who was an English politician.


16. The different careers Winston Churchill had were:
• army officer, reporter and lawyer
• army officer, lawyer and politician
• sportsman, reporter and politician
• army officer, reporter and politician
Answer: army officer, reporter and politician
Winston Churchill was brave and hence became an army officer. He was also very fond of writing and hence reported the happenings in the wars in English newspapers.


17. During which war was Winston Churchill imprisoned and then had an adventurous escape?
• English vs. Germans
• English vs. Boers
• English vs. Russians
• English vs. Japanese
Answer: English vs. Boers
The English were at war against the Boers in South Africa towards the end of the 19th century. During this war, Winston Churchill was imprisoned in South Africa. His adventurous escapade from South Africa took many days, and he returned to England to be welcomed as a great hero.


18. Winston Churchill learnt good English and wrote well due to his _______.
• fondness for mixing with people
• fondness for reading
• regular attendance in school
• liking for the English teacher
Answer: fondness for reading
Winston Churchill disliked school and studies including the two most important subjects at that time, Latin and Greek. He enjoyed reading and read every book he could lay his hands on.


19. Winston Churchill warned the world about which country becoming gradually powerful?
• France
• Japan
• Russia
• Germany
Answer: Germany
Winston Churchill warned the world about Germany becoming gradually powerful and preparing for war under Adolf Hitler. But people did not heed his warning.


20. Which of the following events happened in Winston Churchill's life in the year 1953?
• He became Prime Minister of Britain.
• He got the Nobel Prize.
• He won the war with Germany.
• He passed away.
Answer: He got the Nobel Prize.
Winston Churchill got the Nobel Prize for Literature for his excellent writing in 1953.


21. Winston Churchill got the Nobel Prize for _______.
• Peace
• Economics
• Physics
• Literature
Answer: Literature
Winston Churchill got the Nobel Prize for Literature for his excellent writing in 1953.


22. Who was Winston Churchill's father?
• Lord Rudolph Churchill
• Lord Randolph Churchill
• Lord Roger Churchill
• Lord Roy Churchill
Answer: Lord Randolph Churchill
Winston Churchill was the son of Lord Randolph Churchill, who was an English politician.


23. When did Winston Churchill become the Prime Minister of Britain?
• June 1942
• May 1945
• June 1944
• May 1940
Answer: May 1940
The people of Britain made Winston Churchill the Prime Minister in May 1940 because they believed he was a strong leader. When the war with Germany ended in 1945, Churchill was succeeded by Attlee as Prime Minister.


24. After his escape from which place was Winston Churchill regarded a hero in England?
• South America
• Russia
• South Africa
• France
Answer: South Africa
The English were at war against the Boers in South Africa towards the end of the 19th century. During this war, Winston Churchill was imprisoned in South Africa. His adventurous escapade from South Africa took many days, and he returned to England to be welcomed as a great hero.


25. Winston Churchill's decision to join the army was inspired by
• Lord Randolph Churchill
• Adolf Hitler
• His mother
• The Duke Of Marlborough
Answer: The Duke Of Marlborough
Winston Churchill was extremely proud of his great ancestor, the Duke of Marlborough. He was a great general 200 years ago.


26. Who said these words: "Victory at all costs, victory inspite of all terror, however long and hard the road may be"?
• Napoleon Bonaparte
• Giuseppe Garibaldi
• Adolf Hitler
• Winston Churchill
Answer: Winston Churchill
Winston Churchill inspired the people of England and encouraged them, never letting them get frightened of the mighty Germany.


  Try the Quiz :     History : Sir Winston Churchill


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-