Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Java Programming > Print Preview

Java Programming : Flash Cards III

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Learn Java programming through these flash cards.

1. Consider the following application:
class Max
{
public static void main(String args[ ])
{
int max = 10;
max(max, 20, 30);
System.out.println(max);
}
static void max(int max, int x1, int x2)
{
if(x1 > x2)
max = x1;
else
max = x2;
}
}

What value is printed out, when executed?
Answer: 10

2. State the output of the following program:
class Recur
{
public static void main(String args[ ])
{
int Result = result(10);
System.out.println("Result = " + Result);
}
static int result(int m)
{
if(m <= 2)
return m;
else
return m + result(m-2);
}
}

Answer: 30

3. Consider the class definition:
class Default
{
public static void main(String args[ ])
{
int m;
System.out.println("m is " + m);
}
}
Will this code compile? Yes or No. Give reason, if No.

Answer: No


4. What is the output of the following program?
class Static
{
static int m = 0;
static int n = 0;
public static void main(String args[ ])
{
int m = 10;
int x = 20;
{
System.out.println("m + n = " + m + n);
}
x = m + n;
System.out.println("x = " + x);
}
}

Answer: m + n = 40; x = 10

5. Consider the following class definitions:
class Square
{
private Square() { }
int area(int side)
{
return(side * side);
}
}
class Constructor
{
public static void main(String args[ ])
{
Square S1 = new Square();
int area = S1.area(10);
System.out.println(area);
}
}
Will the code above compile and run successfully? Yes or No. Give reason, if No
.
Answer: No

6. Write a statement to draw a rounded rectangle with the following features:
width = 200
height = 100
corner horizontal diameter = 20
corner vertical diameter = 40
Select a suitable upper-left corner of the rectangle.

Answer: drawRoundRect(10,10,200,100,20,40);

7. Which line of the following HTML file contains an error?
1. < applet
2. WIDTH = 400 HEIGHT = 200
3. CODE = HelloJava.class >
4. < param
5. NAME = "string"
6. VALUE = "Hello" >
7.

Answer: Line 3

8. What is the output of the following program:
class MainString
{
public static void main(String args[ ])
{
StringBuffer s = new StringBuffer("String");
if(s.length()>5) &&
(s.append("Buffer").equals("X")
; // empty statement

System.out.println(s);
}
}

Answer: StringBuffer

9. What is the range of the value that can be assigned to a variable of type long?
Answer: -263 to 263 - 1

10. Consider the following program:
class Number
{
int x;
void store(Number num)
{
num.x++;
}
}
class MainNumber
{
public static void main(String args[ ])
{
Number n = new Number();
n.x = 10;
n.store(n);
System.out.println(n.x);
}
}
What is the output?

Answer: 11

11. Given the code:
class Continue
{
public static void main(String args[ ])
{
int m = 0;
loop1: for(int i=0; i<10; i++)
loop2: for(int j=0;j<10;j++)
loop3: for(int k=0;k<10;k++)
{
System.out.println(++m);
if( (k%10) == 0)
continue loop2;
}
}
}
What is the last value printed?

Answer: 100

12. Can an abstract method be declared final? Yes or No. If No, give reason.
Answer: No

13. Can an abstract method be declared static? Yes or No. If No, give reason.
Answer: No

14. Consider the following try .... catch block:
class TryCatch
{
public static void main(String args[ ])
{
try
{
double x = 0.0;
throw(new Exception("Thrown"));
return;
}
catch(Exception e)
{
System.out.println("Exception caught");
return;
}
finally
{
System.out.println("finally");
}
}
}
What will be the output?

Answer: Exception caught finally

15. Write a statement that would construct a 20 point bold Helvetica font.
Answer: new Font("Monospaced", Font.BOLD, 20);

  Try the Quiz :     Java Programming : Flash Cards III


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-