Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Ecology & Resources

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In atom bomb explosion, _______ energy is primarily converted into _______ energy.
• atomic, sound
• chemical, atomic
• atomic, heat
• chemical, light
Answer: atomic, heat

2. The property of plants to manufacture their food is known as _______.
• Phototropism
• Autotrophism
• Phototaxis
• Photokinesis
Answer: Autotrophism

3. _______ convert chemical energy to electrical energy.
• Bulbs
• Microwave ovens
• Air conditioners
• Battery cells
Answer: Battery cells


4. Which is not a scavenger ?
• Vulture
• Hyaena
• Crow
• Camel
Answer: Camel
Scavenger is an organism which feeds on dead and putrefying flesh.


5. When coal is burnt, _______ energy is converted into light and heat.
• Chemical
• Electric
• Atomic
Answer: Chemical

6. What is the name given to the green pigment in plants ?
• Stomata
• Tendrils
• Chlorophyll
• Starch
Answer: Chlorophyll

7. From the bark of which tree is quinine obtained?
• Cinchona
• Redwood
• Eucalyptus
• Bunyan
Answer: Cinchona

8. What is quinine used for ?
• Curing Aids
• Curing Typhoid
• Curing Malaria
• Removing pimples
Answer: Curing Malaria

9. Which organism is helpful in making the soil fertile ?
• Earthworm
• Roundworm
• Beetle
• Ringworm
Answer: Earthworm

10. When water is boiled, it is converted into steam. This is an example of conversion of _______ energy to mechanical energy.
• Chemical
• Light
• Heat
• Atomic
Answer: Heat

11. Which is not a herbivorous animal ?
• Lion
• Cow
• Monkey
• Deer
Answer: Lion
Herbivores are plant-eating animals. Lion is a carnivorous (flesh-eating) animal.


12. Movement of organisms away from the sunlight is known as _______.
• Positive phototaxis
• Photoperiodism
• Autotrophism
• Negative phototaxis
Answer: Negative phototaxis
Movement of organisms in response to sunlight is known as phototaxis. Earthworms exhibit negative phototaxis, while green flagellates exhibit positive phototaxis.


13. Which is a by-product of photosynthesis ?
• Oxygen
• Carbon dioxide
• Nitrogen
• ATP
Answer: Oxygen
In the presence of sunlight, plants utilize CO2 to prepare their food. This can be expressed as: carbon dioxide + water ------> glucose + water + oxygen


14. _______ is made from bamboo plants.
• Silk
• Jute
• Rubber
• Paper
Answer: Paper

15. Which is not a 'renewable' resource of energy ?
• Sun
• Petroleum
• Water
• Wind
Answer: Petroleum

16. Plants manufacture their food by the process of
• Symbiosis
• Photosynthesis
• Photokinesis
• Chemosynthesis
Answer: Photosynthesis
In the presence of sunlight, plants utilize CO2 to prepare their food. This can be expressed as: carbon dioxide + water ------> glucose + water + oxygen


17. Light energy is converted into chemical energy by the process of
• Photokinesis
• Photoperiodism
• Photosynthesis
• Symbiosis
Answer: Photosynthesis
In the presence of sunlight (light energy), plants utilize CO2 to prepare their food (chemical energy). This can be expressed as: carbon dioxide + water ------> glucose + water + oxygen


18. The response of plants to light is known as
• Phototropism
• Chemotropism
• Thigmotropism
• Hydrotropism
Answer: Phototropism

19. Autotrophic component of the ecosystem
• Consumers
• Decomposers
• Producers
• All of these
Answer: Producers
Ecosystem has two components : biotic or living and abiotic or non-living. Biotic components include producers (autotrophic components i.e., plants), consumers and decomposers. Abiotic components include organic and inorganic substances and environmental factors.


20. Nitrogen-fixing bacterium
• Lactobacillus
• Clostridium
• Rhizobium
• Salmonella
Answer: Rhizobium
Rhizobium is found in root nodules of pea. It gets its nourishment from these plants. In turn, it provides nitrates to the plants which are used in protein synthesis. This is a good example of symbiosis.


21. Interaction between organisms of different species so as to get benefit from each other is known as
• Saprophytism
• Symbiosis
• Predation
• Etiolation
Answer: Symbiosis
Rhizobium is found in root nodules of pea. It gets its nourishment from these plants. In turn, it provides nitrates to the plants which are used in protein synthesis. This is a good example of symbiosis.


22. Which is not true regarding parasites ?
• They live on or inside the other organism.
• They are always beneficial to the other organism.
• They derive their food from the organism on which they live.
• Leech is a parasite.
Answer: They are always beneficial to the other organism.
Parasites derive their nutrition from the organism on which they live and thus deprive the organism of those nutrients.


23. Which is not a 'biotic part' of the ecosystem ?
• Plants
• Water
• Insects
• Bacteria
Answer: Water
Ecosystem has two components : biotic or living and abiotic or non-living. Biotic components include producers, consumers and decomposers. Abiotic components include organic and inorganic substances and environmental factors.


24. Which is not a 'nonrenewable' source of energy ?
• Wind
• Coal
• Petrol
• Soil
Answer: Wind

25. Which fungus is used in making bread?
• Aspergillus
• Penicillium
• Pleurotus
• Yeast
Answer: Yeast
Yeast is a leavening agent used in baking. It causes fermentation of carbohydrates and produces gas which lightens the dough.


26. Belladona has medicinal properties.
• True
• False
Answer: True
Belladona is a herb used in praparing many drugs.


27. Saprophytes derive their food from dead organisms.
• False
• True
Answer: True

28. Silk fibre is produced by certain insects.
• True
• False
Answer: True
Silk fibres are produced by silkworms to form a protective covering (cocoon) around themselves.


29. Water is used to produce electricity.
• False
• True
Answer: True
Electricity produced with the help of water is known as hydroelectricity. Water falling from a height causes rotation of turbines which in turn causes movement of generators to produce electricity.


30. Food energy is transferred from one organism to the other through food webs.
• True
• False
Answer: True
The interlinking of several food chains constitutes food webs.


31. Mammals are homeothermic animals.
• True
• False
Answer: True
Homeothermic organisms like mammals and birds are capable of maintaining a constant body temperature despite changes in atmospheric temperature.


32. Man is an amphibian.
• True
• False
Answer: False
Amphibians are organisms which are capable of living inside as well as outside the water, e.g., frog, toad, alligator, crocodile, newt and salamander.


33. Very high concentration of carbon dioxide accelerates plant growth.
• True
• False
Answer: False
Very high concentration of carbon dioxide retards plant growth. 


34. 'Lac' is a plant product.
• True
• False
Answer: False
Lac is a semisolid substance secreted by 'lac insects'.


  Try the Quiz :     Science Quiz : Ecology & Resources


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-