Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : General Biology

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. How many teeth does an average human adult have?
• 32
• 31
• 33
• 36
Answer: 32

2. What is the pulse rate of an average healthy human being?
• 16 beats per minute
• 65 beats per minute
• 72 beats per minute
• 100 beats per minute
Answer: 72 beats per minute

3. Which of the following are known as "aves"?
• Birds
• Reptiles
• Mammals
• Fish
Answer: Birds


4. What is the name given to the green pigment in plants?
• Chlorophyll
• Stomata
• Tendrils
• Starch
Answer: Chlorophyll

5. Which of the following animals is not extinct?
• Cheetah
• Brontosorus
• Dodo
• Mammoth
Answer: Cheetah

6. Quinine is obtained from the bark of which tree?
• Redwood
• Cinchona
• Eucalyptus
• Bunyan
Answer: Cinchona

7. How is the age of a tree determined?
• By counting the annual rings in a cut trunk
• By measuring its height
• By measuring its girth
• By counting the number of its branches
Answer: By counting the annual rings in a cut trunk

8. Farmers can keep their soil fertile by
• Repeatedly growing the same crop
• Crop Rotation
• Irrigation
• Regular Tilling
Answer: Crop Rotation

9. What is quinine used for?
• Curing Aids
• Curing Typhoid
• Curing Malaria
• Removing pimples
Answer: Curing Malaria

10. Which of the following are known as "pisces"?
• Reptiles
• Birds
• Fish
• Mammals
Answer: Fish

11. What forms after the flowers have pollinated?
• Leaves
• Fruits
• Thorns
• New Branches
Answer: Fruits

12. Fish breathe through
• Fins
• Lungs
• Gills
• Skin
Answer: Gills

13. What is the everyday name for the plants that are called Gramineae?
• Grasses
• Nuts
• Pulses
• Legumes
Answer: Grasses

14. Bile is secreted by the
• Stomach
• Gall Bladder
• Liver
• Lungs
Answer: Liver

15. Which of the following carries malaria?
• Cockroaches
• Bats
• Earthworms
• Mosquitoes
Answer: Mosquitoes

16. Which of the following helps keep body cool?
• Respiration
• Perspiration
• Mastication
• Urination
Answer: Perspiration

17. The response of plants to light is known as
• Hydrotropism
• Phototropism
• Chemotropism
• Thigmotropism
Answer: Phototropism

18. Which of the following is a parasite?
• Zebra
• Ringworm
• Pigs
• Wolves
Answer: Ringworm

19. Which food stuff turns blue-black when brought in contact with iodine?
• Proteins
• Vitamins
• Unsaturated Fatty Acids
• Starch
Answer: Starch

20. The feathers of birds are good insulators.
• True
• False
Answer: True

  Try the Quiz :     Science Quiz : General Biology


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-