Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Units & Measurement

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In the Celsius scale the boiling point of water is
• 182 oC
• 0 oC
• 75 oC
• 100 oC
Answer: 100 oC

2. The SI unit of volume is
• Square Meter (m2)
• Cubic Meter (m3)
• Kilogram (kg)
• Angstrom (Ao)
Answer: Cubic Meter (m3)

3. An ammeter measures
• Length
• Power
• Energy
• Current
Answer: Current


4. Light year is a unit of
• Distance
• Light Intensity
• Time Period
• Speed
Answer: Distance

5. Ohm is the unit of
• Electrical Resistance
• Moment of Inertia
• Torque
• Force
Answer: Electrical Resistance

6. Hertz is the SI unit of
• Distance
• Speed
• Frequency
• Car Rent
Answer: Frequency

7. The SI unit of work is
• Ergs
• Joule (J)
• Watts (W)
• Lumen
Answer: Joule (J)

8. Vernier calipers are used to measure
• Weight
• Time
• Length
• Charge
Answer: Length

9. Angstrom is a unit of
• Magnetic Flux
• Velocity
• Elasticity
• Length
Answer: Length

10. Meter is the unit of
• Weight
• Force
• Pressure
• Length
Answer: Length

11. The SI unit of force is a
• Newton (N)
• Pascal (Pa)
• Ampere (A)
• Hertz (Hz)  
Answer: Newton (N)

12. Which of the following is not used as a unit of temperature
• Centigrade
• Newton
• Kelvin
• Fahrenheit
Answer: Newton

13. A Watt is the SI unit of
• Power
• Electricity
• Work
• Force
Answer: Power

14. Pascal is a unit used in the measurement of
• Pressure
• Resistance
• Friction
• Wavelength
Answer: Pressure

15. Which is the odd one of the following:
• Pipette
• Spring Balance
• Burette
• Measuring Jar
Answer: Spring Balance
A spring balance is used to measure weight. Pipette, burette and measuring jar are used to measure volume.


16. A thermometer measures
• Temperature
• Length
• Density
• Magnetic Intensity
Answer: Temperature

17. Which is the odd one out
• Vernier Calipers
• Screw Gauge
• Measuring Tape
• Thermometer
Answer: Thermometer
A thermometer is used to measure temperature. The other three instruments are used to measure length.


18. A pendulum is used to measure
• Volume
• Density
• Weight
• Time
Answer: Time

19. A voltmeter is used to measure
• Gravitational Acceleration
• Voltage
• Current Density
• Specific Heat Capacity
Answer: Voltage

20. A pipette and a burette are used for measuring
• Time
• Volume
• Acceleration
• Voltage
Answer: Volume

21. Candela is the unit of Luminous Intensity
• True
• False
Answer: True

22. 100 centimeters = 1 meter
• True
• False
Answer: True

23. 60 seconds = 1 minute
• True
• False 
Answer: True

24. 100 cc = 1 liter
• True
• False
Answer: False
1000 cc = 1 liter


25. 100 minutes = 1 hour
• True
• False
Answer: False
60 minutes = 1 hour


26. Spring Balance is used to measure volume.
• True
• False
Answer: False
Spring Balance is used to measure weight.


27. The SI unit of power is Erg
• True
• False
Answer: False
The SI unit of power is Watt


  Try the Quiz :     Science Quiz : Units & Measurement


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-