Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Water

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Answer the following question(s) based on water

1. What is the melting point of ice?
• 0 oC
• 12 oC
• 32 oC
• 100 oC
Answer: 0 oC

2. What is the boiling point of water?
• 0 oC
• 32 oC
• 50 oC
• 100 oC
Answer: 100 oC

3. Water has maximum density at
• 0 oC
• 4 oC
• 32 oC
• 100 oC
Answer: 4 oC


4. Chlorine is added to drinking water to kill microbes that cause illness. This is known as
• Elimination
• Chlorination
• Microbe Termination
• Vaporization
Answer: Chlorination

5. The process of conversion of water vapor to water on the surface of a cold glass tumbler is known as
• Condensation
• Evaporation
• Boiling
• Vaporization
Answer: Condensation

6. Water which is absolutely pure and free from any impurity is known as
• Mineral Water
• Spring Water
• Distilled Water
• Boiled Water
Answer: Distilled Water

7. Steam is the _______ form of water.
• Solid
• Liquid
• Impure
• Gaseous
Answer: Gaseous

8. A salt which absorbs water is called:
• Anhydrous Salt
• Hydrophilic Salt
• Hydrophobic Salt
• Hygroscopic Salt
Answer: Hygroscopic Salt

9. Water in solid form is known as
• Soda
• Crystal
• Dry Ice
• Ice
Answer: Ice

10. Most of the pure, drinkable water of the earth is in form of
• Vapor and Clouds
• Spring and River water
• Icebergs
• Water in the Oceans
Answer: Icebergs

11. Water at room temperature is a
• Liquid
• Solid
• Gas
• Plasma
Answer: Liquid

12. Water that is suitable for drinking is known as
• Chlorinated Water
• Distilled Water
• Natural Water
• Potable Water
Answer: Potable Water

13. What falls to the ground when clouds become too heavy?
• Lightning
• Thunder
• Rain (Raindrops)
• Mineral Salts
Answer: Rain (Raindrops)

14. Conversion of water into water vapor is known as
• Boiling
• Freezing
• Vaporization
• Condensation
Answer: Vaporization

15. What is formed when hydrogen burns in oxygen?
• Carbon Dioxide
• Hydrogen Peroxide
• Water
• Carbon Monoxide
Answer: Water

16. Earth is known as the blue planet because of the presence of
• Atmosphere
• Water
• The continents
• Sky
Answer: Water

17. Water exerts pressure on the walls and the bottom of the container in which it is placed.
• True
• False 
Answer: True

18. Objects appear to weigh less in water than air.
• True
• False
Answer: True

19. Hardness of water is caused by the presence of certain salts in it.
• True
• False
Answer: True

20. Water is known as the universal solvent.
• True
• False
Answer: True

21. The density of ice is greater than that of water.
• True
• False
Answer: False
The density of ice is less than that of water. Therefore, ice floats on water.


22. It is easy to make lather with hard water.
• True
• False
Answer: False

  Try the Quiz :     Science Quiz : Water


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-