Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > Computers and Internet Quizzes > Print Preview

Computers : Hardware Quiz Quiz on Computers

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which part is the "brain" of the computer?
• Monitor
• RAM
• ROM
• CPU
Answer: CPU

CPU stands for Central Processing Unit. This does all the computations and processing; hence, it is known as the "brain" of the computer.



2. What is the permanent memory built into your computer called?
• ROM
• RAM
• CPU
• CD-ROM
Answer: ROM

ROM stands for Read Only Memory.



3. Approximately how many bytes make one Megabyte
• One Thousand
• One Million
• Ten Thousand
• One Hundred
Answer: One Million

Typically the RAM of your computer is expressed in Mb.



4. The capacity of your hard drive is measured in
• Gigabytes
• MHz
• Mbps
• 52X
Answer: Gigabytes

The hard drive is the large-capacity magnetic storage device for the computer's data. Typically the capacity of a hard drive is measured in terms of Gigabytes of data it can store.



5. Which of the following is not an input device?
• Keyboard
• Joystick
• Microphone
• Monitor
Answer: Monitor

An input device is one which is used to pass on information to the computer. Of the choices given above, the monitor is used to receive information from the computer. Hence it is an output device.



6. Which of the following is not an output device?
• Monitor
• Printer
• Speakers
• Keyboard
Answer: Keyboard

An output device is one which is used to receive information coming from the computer whereas an input device is one which is used to pass on information. The keyboard is an input device.



7. Which device allows your computer to talk to other computers over a telephone line as well as access the internet?
• RAM
• CD-ROM drive
• Modem
• Hard Drive
Answer: Modem

Modem Stands for Modulator Demodulator. It is used to dial up your ISP and get you connected to the net.



8. How much information can a CD (Compact Disk) usually store?
• 1.4 Mb
• 150 Mb
• 10 Mb
• 650 Mb
Answer: 650 Mb

A CD can store upto 650 Mb of data making it a wonderful storage element. On the other hand, a floppy (3.5") can store only 1.4 Mb of data.



9. Which of the following is an operating system you would be using on the computer?
• Internet Explorer
• Netscape
• Microsoft Windows
• Microsoft Word
Answer: Microsoft Windows

Windows is one of the most popular Operating Systems. Nowadays a number of Operating Systems are available. Some of the good ones are Linux, BSD, BeOS, MacOS etc.



10. BIOS stands for Basic Input/Output System
• False
• True
Answer: True

BIOS is a routine stored in read only memory that controls the communication between the PC and its hardware.



11. Which of these is a not a computer manufacturer?
• Microsoft
• IBM
• Apple
• Sun
Answer: Microsoft

Microsoft manufactures a variety of software programs and its Operating System Windows is one of the most popular Operating Systems around. It however does not manufacture computers.



12. What does RAM stand for?
• Remote Authorization Mechanism
• Random Access Memory
• Readily Accessed Mailer
• Random Authorization Mechanism
Answer: Random Access Memory

RAM stands for Random Access Memory. It is the computer's working memory and computers these days often have 64-256 Mb of RAM.



13. DOS stands for
• Dual Operating System
• Disk Operating System
• Dual Organized System
• Disk Organized System
Answer: Disk Operating System

14. Physical components that make up your computer are known as:
• Hardware
• Software
• Operating Systems
• Web Browsers
Answer: Hardware

The most common hardware components are Monitor, Keyboard, Mouse, CPU etc.



15. Which of the following companies is famous for manufacturing computer processors?
• Intel
• Sony
• Macromedia
• Corel
Answer: Intel

Most people these days use a Pentium 4, Pentium III or a Pentium II processor. Another company that makes processors is AMD.



16. Which of the following will you require to hear music on your computer?
• Video Card
• Mouse
• Sound Card
• Joy Stick
Answer: Sound Card

A sound card is used to generate sound and provides audio output to external devices like speakers and headphones.



  Try the Quiz :     Computers - Hardware Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright