Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > Computers and Internet Quizzes > Print Preview

Internet Quiz Quiz on Computers

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. HTML is used to
• Author webpages
• Plot complicated graphs
• Solve equations
• Translate one language into another
Answer: Author webpages

HTML stands for Hyper Text Markup Language. It is used for authoring web pages. The extension of most of the webpages you visit will usually be html.



2. The "http" you type at the beginning of any site's address stands for
• HTML Transfer Technology Process
• Hyper Text Transfer Protocol
• Hyperspace Techniques and Technology Progress
• Hyperspace Terms and Technology Protocol
Answer: Hyper Text Transfer Protocol

Protocol is a set of rules and conventions describing how data can be transferred between two devices.



3. "www" stands for
• World Wide Wait
• World Wide War
• World Wide Web
• World Wide Wares
Answer: World Wide Web

The W3C (World Wide Web Consortium) is an organization that drafts the technical specifications for www.



4. ISP stands for
• Integrated Service Provider
• Internet Security Protocol
• Internet Survey Period
• Internet Service Provider
Answer: Internet Service Provider

You connect to the Internet using an ISP. AOL is an example of an ISP.



5. Google (www.google.com) is a
• Number in Math
• Chat service on the web
• Search Engine
• Directory of images
Answer: Search Engine

Google is presently one of the biggest search engines on the net. A search engine provides for a way to look up information on the web. Other search engines on the web are Altavista, Northern Light, Hotbot etc.



6. Internet Explorer is a
• Web Browser
• News Reader
• Graphing Package
• Any person browsing the net
Answer: Web Browser

Internet Explorer (IE) and Netscape are the two most common web browsers. Web Browser is a program that you use to surf the internet.



7. Modem stands for
• Modulator Demodulater
• Memory Demagnetization
• Monetary Devaluation Exchange Mechanism
• Monetary Demarkation
Answer: Modulator Demodulater

Modem is a hardware device which is used to dial up to your ISP and get you connected to the Internet.



8. On which of the following sites can you set up your email account:
• www.gre.org
• www.linux.org
• www.hotmail.com
• www.syvum.com
Answer: www.hotmail.com

Hotmail was the world's first FREE email site. Presently it is owned by Microsoft.



9. The speed of your net access is defined in terms of
• Kbps
• MHz
• Megabytes
• RAM
Answer: Kbps

Kbps stands for Kilobits per second. It basically defines the kilobits of data that you are receiving per second.



10. AOL stands for
• America Over LAN
• Arranged Outer Line
• America Online
• Audio Over LAN
Answer: America Online

America Online is one the biggest Internet Service Providers.



11. Which of the following is not a method of accessing the web?
• ISDN
• CPU
• DSL
• Modem
Answer: CPU

CPU is a part of the computer. It stands for Central Processing Unit. All the others can be used to access the net.



12. Yahoo (www.yahoo.com) is a
• Portal
• Super Computer
• Organization that allocates web addresses
• Website for Consumers
Answer: Portal

Yahoo is one of the largest portals in the world. A portal is a website intended to be a starting point for exploring and searching the WWW.



13. What is the name given to the temporary storage area that a web browser uses to store pages and graphics that it has recently opened?
• Niche
• Cellar
• Cache
• Webspace
Answer: Cache

Images are often stored in a cache, so the next time you request for that image it is obtained locally rather than from the website.



14. A computer on the Internet that hosts data, that can be accessed by web browsers using HTTP is known as:
• Web Rack
• Web Space
• Web Server
• Web Computer
Answer: Web Server

These days the software that enables users to access the website is also known as a Web Server. For example Apache (for Unix and its variants) and IIS (for Windows) are two famous web servers.



15. Linux is
• A Web Browser
• A Web Server
• An non profit organization
• An Operating System
Answer: An Operating System

Linux is an operating system developed by Linus Torvalds and a group of dedicated programmers over the internet. Linux is available for free and is one of the best Operating Systems around.



16. Microsoft Windows is
• A Web Browser
• A Web Server
• An Operating System
• A Spreadsheet Package
Answer: An Operating System

17. A domain name ending with "org" is
• A commercial website
• A network site
• An organization
• A site which has very high traffic
Answer: An organization

The domain name in some ways specifies what a site is. For example, organizations use the .org domain name, commercial sites use .com, military uses .mil, government uses .gov and so on.



18. At which of the following sites would you most probably buy books?
• www.amazon.com
• www.hotmail.com
• www.sun.com
• www.msn.com
Answer: www.amazon.com

Amazon is one of the largest e-commerce sites in the world selling books, CDs, videos and more.



  Try the Quiz :     Computers - Internet Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright