Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US Presidential Elections Quiz  White House

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. How long is the Presidential Term?
• 2 years
• 4 years
• 6 years
• 8 years
Answer: 4 years

The term of a President is for a period of 4 years. Since the 22nd amendment to the constitution, no President is allowed to serve more than 2 terms.



2. The two main parties in US are
• Whigs and Hats
• Lords and Commons
• Congress and Legislature
• Republicans and Democrats
Answer: Republicans and Democrats

Though the main parties contesting the US elections are Republicans and Democrats, other people like Ralph Nader, Ross Perot too have contested for the post of the President.



3. The US Government officially is
• A Monarchy
• A Dictatorship
• A Democracy
• A Oligarchy
Answer: A Democracy

Democracy is defined as rule by the people, for the people and of the people.



4. What is the minimum age requirement for a person to be able to vote?
• 15 years
• 16 years
• 18 years
• 21 years
Answer: 18 years

You have to be 18 years or older and a US citizen to be able to vote.



5. If something happens to the President who assumes office?
• Speaker
• Chief Justice
• The First Lady
• Vice President
Answer: Vice President

The First Lady is the name given to the President's Wife.



6. What is the minimum age limit for a person contesting for the post of President?
• 18 years
• 21 years
• 35 years
• 40 years
Answer: 35 years

Only natural born American citizens can contest for the post of the President of America.



7. Where is the first primary held?
• New Hampshire
• California
• Texas
• Little Rock
Answer: New Hampshire

8. What is the total number of electoral votes?
• 500
• 528
• 538
• 438
Answer: 538

The total number of electoral votes is 538 and to win a candidate must secure at least 270 electoral votes.



9. Which animal is the symbol of the Democrats?
• Elephant
• Dove
• Ass (Donkey)
• Rabbit
Answer: Ass (Donkey)

When Andrew Jackson ran for President in 1828, his opponents called him a jackass for his populist views. Jackson, however picked up this name and turned it to his advantage by using the "Donkey" as his campaign symbol



10. Which animal is the symbol of the Republicans?
• Donkey
• Tiger
• Dog
• Elephant
Answer: Elephant

In Harper's Weekly, an artist named Thomas Nast drew an elephant. This has since then become the Republican Symbol.



11. Which is the election day?
• The second Sunday of November
• The first Tuesday of November
• The last Friday of November
• The first Monday of November
Answer: The first Tuesday of November

12. When does the oath taking by the new President take place?
• 13th January, the next year
• 14 February, the next year
• 20th January, the next year
• The first Monday of the New Year
Answer: 20th January, the next year

13. What is the length of a Senator's term?
• 2 years
• 3 years
• 4 years
• 6 years
Answer: 6 years

Each state gets to elect a total of 2 Senators.



14. Representatives serve in the congress for a period of
• 2 years
• 3 years
• 4 years
• 6 years
Answer: 2 years

The number of representatives from each state depends on its population.



15. What does PAC stand for?
• Political Action Congress
• Political Action Committee
• Prison Action Committee
• Politically Active Consortium
Answer: Political Action Committee

16. The Presidents wife is called
• Mrs. President
• Lady President
• First President
• The First Lady
Answer: The First Lady

The President's wife is called the "First Lady", his family is called the "First Family" and so on.



17. Which two states do not use the "Winner Takes All" method?
• Hawaii and Maine
• Nebraska and Maine
• Alaska and Maine
• Nebraska and Hawaii
Answer: Nebraska and Maine

18. If you vote for the incumbent president, you are voting for the
• Current Favorite
• Current Underdog
• One opposite to what you had planned
• Current President
Answer: Current President

  Try the Quiz :     US History Trivia - US Presidential Elections Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright