Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : Mahatma Gandhi  Mahatma Gandhi

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In which year was Mahatma Gandhi born?
• 1896
• 1866
• 1869
• 1899
Answer: 1869

Mahatma Gandhi was born on 2nd October 1869 in a town called Porbandar in Gujarat.



2. In which year did Gandhi become a lawyer?
• 1891
• 1881
• 1888
• 1898
Answer: 1891

Gandhi arrived in England in 1888. He became a lawyer in 1891 and returned to India.



3. In which year did the famous Dandi March take place?
• 1931
• 1920
• 1930
• 1936
Answer: 1930

The Dandi March was a protest against the tax that the British had imposed on salt.




4. In which year was the Quit India Movement launched?
• 1942
• 1948
• 1945
• 1947
Answer: 1942

Gandhi protested against the British dividing India into India and Pakistan. Gandhi believed that if the British left India, the Hindus and Muslims could live in peace. So, he launched the Quit India Movement in 1942.



5. When did India gain independence?
• 15th August 1947
• 15th August 1942
• 15th August 1948
• 15th August 1950
Answer: 15th August 1947

India gained independence on the 15th of August in 1947.



6. In which year did Gandhi die?
• 1947
• 1948
• 1942
• 1944
Answer: 1948

Gandhi died on 30th January 1948.



7. By which name was Gandhi lovingly called by his countrymen?
• Bapu
• Bhai
• Sir
• Dada
Answer: Bapu

All Indians respected Gandhi and fondly called him 'Bapu' or 'Father of the Nation'.



8. Where did Gandhi go to study law?
• United States
• Russia
• England
• South Africa
Answer: England

Gandhi was sent to England to study law after he spent a year in college.



9. Where was Mahatma Gandhi born?
• Maharashtra
• West Bengal
• Bihar
• Gujarat
Answer: Gujarat

Mahatma Gandhi was born in a town called Porbandar in Gujarat on 2nd October 1869.



10. Gandhi founded an ashram in _______.
• Maharashtra
• West Bengal
• Gujarat
• Bihar
Answer: Gujarat

Gandhi welcomed all people poor or rich to join the ashram. They had to support themselves by working with their hands and spinning their own cloth in their houses.



11. Gandhi called the people of lower castes by this name:
• Untouchables
• Kshatriyas
• Harijans
• Dalits
Answer: Harijans

Gandhi believed in equality of all mankind whether they belonged to the higher caste or the lower caste. He fought for the rights of the low caste people and tried to put an end to inequality. 'Harijans' means the people of God



12. Whom did Gandhi marry?
• Kasturba
• Kamala
• Kasturi
• Sarojini
Answer: Kasturba

Gandhi married Kasturba at the age of thirteen when still in high school.



13. What was Gandhi's full name?
• Mohanlal Karamchand Gandhi
• Mohandas Karamchand Gandhi
• Mohandas Kasturba Gandhi
• Mohanlal Kasturba Gandhi
Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

14. Which book did Gandhi write?
• The Glimpses of World History
• Discovery of India
• Of Human Bondage
• My Experiments with Truth
Answer: My Experiments with Truth

15. Who shot Gandhi?
• Nathu Ramsay
• John Wilkes Booth
• Nathuram Godse
• Leon Czolgosz
Answer: Nathuram Godse

Gandhi was shot when he was on his way to a prayer meeting by Nathuram Godse.



16. Gandhi preached and believed in 'Ahimsa' which means:
• Secularism
• Non-violence
• Honesty
• Spiritualism
Answer: Non-violence

17. "The light has gone out of our lives...".Who said this on Gandhi's death?
• Indira Gandhi
• Sarojini Naidu
• Pandit Jawaharlal Nehru
• Sardar Vallabhai Patel
Answer: Pandit Jawaharlal Nehru

Gandhi's death was a sad thing that happened to the Indians who saw darkness everywhere. The entire nation wept for their 'Bapu'.



18. The word 'Harijans' means:
• the messengers of God
• the people of God
• the followers of God
• the messiahs of peace
Answer: the people of God

The low caste people were called untouchables by the higher caste people. Gandhi supported these neglected people and proved they were equal in all ways by living and eating with them.



19. Where did Gandhi spend his childhood?
• Gandhinagar
• Porbandar
• Ahmedabad
• Baroda
Answer: Porbandar

Gandhi spend his childhood in Porbandar in Gujarat. When he was seven years old, his father shifted to a place called Rajkot, also in Gujarat.



20. When the British were asked to leave India, what was the movement called?
• Exit India Movement
• Quit India Movement
• Leave India Movement
• British Quit Movement
Answer: Quit India Movement

Gandhi believed that if the British left India, the Hindus and Muslims could live in peace. Gandhi protested against the British dividing India into India and Pakistan.



21. Where did Gandhi set up his office to practise as a lawyer?
• Ahmedabad
• Baroda
• Gandhinagar
• Rajkot
Answer: Rajkot

Gandhi returned to India after he became a lawyer in 1891. He set up his office at a place called Rajkot in Gujarat to practise as a lawyer.



22. In which foreign land did Gandhi fight for the rights of his countrymen?
• Italy
• Russia
• England
• South Africa
Answer: South Africa

Gandhi observed the injustice and bad treatment meted out by the whites in Africa to Indians and Africans with dark skin. He was hurt and fought for the equality and rights of these people.



23. At what age did Gandhi marry?
• twenty
• thirteen
• sixteen
• thirty
Answer: thirteen

Gandhi married Kasturba at the age of thirteen when still in high school.



24. Whenever Gandhi was against anything, he _______.
• adopted violent measures
• went on a long march
• killed government officials
• went on a fast
Answer: went on a fast

Gandhi was peace-loving hence he avoided violent measures. He rather spoke to the people and gave hope to them.



  Try the Quiz :     Indian History - Mahatma Gandhi


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-