Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : General Science

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. How many planets are there in our solar system?
• 8
• 9
• 10
• 12
Answer: 9

The nine planets in our solar system can be divided into two groups. Mercury, Venus, Earth and Mars form the dense rocky inner planets. Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto form the gaseous or icy outer planets.  



2. What is the total number of bones in the human body?
• 32
• 196
• 206
• 512
Answer: 206

The human skeleton consists of 206 bones (babies have over 300). Bones manufacture red blood cells and store calcium.



3. The Earth is surrounded by an insulating blanket of gases which protects it from the light and heat of the Sun. This insulating layer is called the
• Lithosphere
• Hydrosphere
• Biosphere
• Atmosphere
Answer: Atmosphere

The atmosphere protects the Earth's surface from the Sun's harmful ultraviolet rays. It also regulates the temperature.



4. Which gas evolves when charcoal is burnt?
• Nitrogen
• Ozone
• Oxygen
• Carbon Dioxide
Answer: Carbon Dioxide

5. Who wrote the book "The Origin of Species"?
• Charles Darwin
• Stephen Hawking
• Sir Alexander Fleming
• Louis Pasteur
Answer: Charles Darwin

Another famous book by Charles Darwin is "Descent of Man".



6. Which of the following has an organic origin?
• Nylon
• Sand
• Bakelite
• Coal
Answer: Coal

7. What is the name given to molten rocks erupted by a volcano?
• Firestone
• Lava
• Crater
• Geyser
Answer: Lava

Volcanic activity is caused by disturbances in the Earth's crust. This can force eruptions to release lava (molten rocks) from deep within the Earth to the surface.



8. Which planet is known as the Red Planet?
• Earth
• Mercury
• Mars
• Jupiter
Answer: Mars

The red color of the planet Mars is caused by iron oxide.



9. The three methods of science are observation, experimentation and _______.
• measurement
• inference
• deduction
• hypothesis
Answer: measurement

10. Where is the Sea of Tranquility?
• Near the Bermuda Triangle
• In the Pacific Ocean
• In the Atlantic Ocean
• On the Moon
Answer: On the Moon

11. Which of the following is necessary for burning (combustion)?
• Nitrogen
• Carbon
• Petrol
• Oxygen
Answer: Oxygen

12. Which gas in the atmosphere protects us from harmful ultraviolet radiations?
• Oxygen
• Ozone
• Nitrogen
• Carbon Dioxide
Answer: Ozone

13. The animal kingdom is formally classified into major groups known as
• Phyla
• Sub Phyla
• Orders
• Families
Answer: Phyla

14. Enzymes and anti-bodies are mainly made of
• Vitamins
• Carbohydrates
• Proteins
• Fats
Answer: Proteins

15. The atom is made of
• Positrons, Neutrons and Electrons
• Protons, Neutrons and Electrons
• Protons and Quarks
• Neutrinos, Gamma Rays and Positrons
Answer: Protons, Neutrons and Electrons

The nucleus of the atom is made up of protons (positively charged particles) and neutrons (neutral particles). The electrons (negatively charged particles) spin in orbits around the nucleus.



16. Which rare element would you associate with Marie and Pierre Curie?
• Platinum
• Gold
• Radium
• Uranium
Answer: Radium

17. Who discovered Penicillin?
• Louis Pasteur
• Sir Alexander Fleming
• Watson and Crick
• Robert Koch
Answer: Sir Alexander Fleming

Sir Alexander Fleming (Britain) discovered Penicillin in 1928.



18. Who invented the miner's safety-lamp?
• Thomas Alva Edison
• Alexander Graham Bell
• Sir Frank Whittle
• Sir Humphrey Davy
Answer: Sir Humphrey Davy

19. The Sun is a
• Huge Planet
• Star
• Satellite
• Comet
Answer: Star

The Sun is our closest star and is a spinning ball of gases. The nuclear reactions taking place in its core create heat and light.



20. What is known as the universal solvent?
• Water
• Sulphuric Acid
• Hydrochloric Acid
• Aqua Regia
Answer: Water

21. Who discovered the circulation of blood?
• Hargobind Khorana
• Louis Pasteur
• Edward Jenner
• William Harvey
Answer: William Harvey

William Harvey (Britain) discovered the circulation of blood in 1628.



22. A communicable disease can be passed on from one person to another.
• True
• False
Answer: True

23. The three states of matter are solid, liquid and gas.
• True
• False
Answer: True

24. The science that deals with the study of sound is known as acoustics.
• True
• False
Answer: True

Sound is created by the vibration of objects. The vibrations cause the air to be compressed into sound waves. The loudness of sound is measured in decibels (db).



25. The tail of a comet always points towards the Sun.
• True
• False
Answer: False

  Try the Quiz :     Science Quiz : General Science


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright