| 
    Hide all answers
    Hide all answers  
    View all answers
    View all answers  
    Print
  Try the Quiz
   | Choose the best answer from the choices given. All numbers used are real numbers.
 | 
 
 1. What is the value of ^(−7)^, given that ^m^ = m3 − m2 − m?
  −399
  −385
  −301
  −287
  301
 
 Answer:  −385(−7)3 = (−7) x (−7) x (−7) = −343   (−7)2 = (−7) x (−7) = 49
 ∴ Substituting in the given function, ^(−7)^ = −343 − 49 − (−7) = −343 − 49 + 7 = −385
 2. How many multiples of both 3 and 6 are there between 27 and 78 exclusive?
  8
  9
  10
  16
  18
 
 Answer:  8A multiple of 3 is not necessarily a multiple of 6, e.g., 27.   On the other hand, a multiple of 6 is necessarily a multiple of 3.
 So, only the multiples of 6 need to be considered.
 The multiples of 6 between 27 and 78 exclusive are
 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66 and 72.
 ∴ Number of multiples of both 3 and 6 between 27 and 78 exclusive = 8.
 3. How many two-digit numbers can be written using the digits 0 through 5, given that 0 can be the first digit, but no digit can be repeated?
  11
  20
  25
  30
  36
 
 Answer:  30There are 6 possibilities (0, 1, 2, 3 and 4, 5) for the first digit of the number, because 0 can be the first digit.   There are 5 possibilities for the second digit, because no digit can be repeated.
 ∴ Total possibilities (two-digit numbers) = 6 x 5 = 30
 
 
 4. If ab < 0, which of these must be true?
  a > 0
  b > 0
  a/b < 0
  a/b > 0
  a + b < 0
 
 Answer:  a/b < 0If ab < 0, either a or b is definitely less than 0, but both cannot be less than 0 (because the product of two negative numbers is always positive).   ∴ a/b < 0 must be true (the other choices may or may not be true depending on the actual numbers).
 5. What is the value of p − q, given that (0.5 x 10p ) / (25 x 10q ) = 0.2 x 1013
  10
  12
  13
  14
  15
 
 Answer:  14Evaluating the left-hand side of the equation, (0.5 x 10p ) / (25 x 10q ) = 0.02 x 10p − q = 0.2 x 10p − q − 1   Thus, 0.2 x 10p − q − 1 = 0.2 x 1013 or p − q − 1 = 13
 ∴ p − q = 14
 6. If c2 − 4c − 45 = 0, which of these could be the value of c?
  −9
  −4
  4
  5
  9
 
 Answer:  9Factoring c2 − 4c − 45 gives(c + 5)(c − 9).   If (c + 5)(c − 9) = 0, then c = −5 or c = 9.
 ∴ The correct answer is 9, because −5 is not a listed choice.
 7. The average (arithmetic mean) of 8 numbers is 7.5. When two more numbers are added to the 8 numbers, the new average of all the 10 numbers is 8.8. What is the average of the two numbers added?
  1.3
  2.6
  3.3
  14
  28
 
 Answer:  14The average (arithmetic mean) of nnumbers is their sum divided by n.   Sum of 8 numbers = 8 x 7.5 = 60
 Sum of 10 numbers = 10 x 8.8 = 88
 Sum of the two numbers added = 88 − 60 = 28
 ∴ Average of the two numbers added = 28 / 2 = 14
 8. Four members of a family want to raise funds for a Hawaiian vacation. They distribute 600 ice-cream packs equally among themselves, and decide that each pack is to be sold for $4. If two of them manage to sell 75% of their ice-cream packs and the other two manage to sell only 40% of their packs, how many dollars did they collect?
  225
  345
  1020
  1380
  2400
 
 Answer:  1380Number of packs sold by two family members = 75% x 300 = 225   Number of packs sold by the other two family members = 40% x 300 = 120
 Total packs sold by the 4 family members = 345
 ∴ Funds collected = 345 x $4 = $1380
 9. If the length of a rectangle is decreased by 25% and its width is increased by 40%, what is the percentage increase or decrease in its area, if any?
  Decrease of 5%
  Increase of 5%
  Decrease of 15%
  Increase of 15%
  There is neither an increase nor a decrease.
 
 Answer:  Increase of 5%Let original length = L and original width = W. Then, original area = LW   Now, new length = 0.75L and new width = 1.4W. So, new area = (0.75 x 1.4) LW = 1.05 LW
 ∴ Increase = (1.05 LW − LW)/(LW) = 1.05 − 1 = 0.05 = 0.05 x 100% = 5%
 10. Faucet C fills a tank in 3 hours, whereas faucet D independently fills the same tank in 9 hours. What fraction of the tank will be filled, if both the faucets are kept running for 1½ hours, and the tank is originally one-fourth full?
  1/6
  1/3
  4/9
  5/9
  11/12
 
 Answer:  11/12Faucet C fills 1/3 of the tank in 1 hour.   Faucet D fills 1/9 of the tank in 1 hour.
 Fraction of tank filled by both faucets in 1 hour = 1/3 + 1/9 = 3/9 + 1/9 = 4/9
 Fraction of tank filled by both faucets in 1½ hours = 4/9 x 3/2 = 2/3
 ∴ Fraction of tank filled (including original ¼th fraction) = 2/3 + 1/4 = 8/12 + 3/12 = 11/12
 11. If the radius of a circle is halved, what is the percentage decrease in its area?
  10%
  25%
  50%
  75%
  90%
 
 Answer:  75%Let original radius = r. Then, original area = π r2.   Now, new radius = 0.5r. So, new area = π (0.5r)2 = 0.25π r2
 ∴ Decrease = (π r2 − 0.25π r2 )/(π r2) = 1 − 0.25 = 0.75 = 0.75 x 100% = 75%
 12. If x@y = 2x2 − y3, then (−4)@(−3) =
  −59
  −5
  5
  41
  59
 
 Answer:  59(−4)2 = (−4) x (−4) = 16   (−3)3 = (−3) x (−3) x (−3) = −27
 ∴ Substituting in the given function, (−4)@(−3) = 2(16) − (−27) = 32 + 27 = 59
 13. In how many different ways can the digits 2, 2, 7 and 9 be arranged, so that there is at least one 2 between 7 and 9 always?
  3
  4
  6
  9
  12
 
 Answer:  6There are three possibilities (2, 7, 9) for the first digit.   If the first digit is 2, there are two arrangements: 2729 and 2927.
 If the first digit is 7, there are two arrangements: 7292 and 7229.
 If the first digit is 9, there are two arrangements: 9272 and 9227.
 ∴ There are 6 arrangements possible.
 14. What is the minimum value of b for which [b3 + 8][(64/b) + 16] = 0?
  − 4
  − 2
  − ¼
  ¼
  2
 
 Answer:  − 4Taking each factor of the left-hand side of the equation as 0 and evaluating :   b3 + 8 = 0 or b3 = −8 giving b = −2
 (64/b) + 16 = 0 or 64/b = −16 giving b = 64/(−16) = −4
 ∴ The minimum value of b is −4.
 15. If 22 x 33 = 32 x n, then n =
  4
  8
  12
  21
  36
 
 Answer:  12Evaluating the given equation, we get:   4 x 27 = 9 x n
 So, n = (4 x 27) / 9 = 4 x 3 = 12
 16. Corporation A hired only chemical engineers and mechanical engineers in the year 2003. If 55% of the employees hired were chemical engineers, and the remaining 450 employees hired were mechanical engineers, how many employees were hired totally?
  100
  450
  505
  550
  1000
 
 Answer:  1000Percentage of mechanical engineers hired = 100% − 55% = 45%   Taking the employees hired totally as x, we get(45/100)x = 450
 So, x = (450 x 100) / 45 = 1000
 17. If a tractor covers 4 miles in 20 minutes, what is its speed in miles per hour?
  1/5
  1/4
  5
  12
  60
 
 Answer:  12Speed = Distance / Time   So, Speed of tractor (in miles per minute) = 4/20 = 1/5
 To convert to miles per hour, multiply by 60, and get:
 (1/5) x 60 = 12 miles per hour
 18. If m is an even integer, which of these must be an odd integer?
  m + 2
  m + 4
  2m − 1
  2m − 2
  3m
 
 Answer:  2m − 12m is an even integer and (2m − 1) is an odd integer.   Alternatively, taking an even integer (say, 2), and evaluating all the choices given, we get:
 m + 2 = 2 + 2 = 4 (even)
 m + 4 = 2 + 4 = 6 (even)
 2m − 1 = 4 − 1 = 3 (odd)
 2m − 2 = 4 − 2 = 2 (even)
 3m = 3 x 2 = 6 (even)
 19. 'The Golf Company' purchased clubs and balls in the ratio 2 : 9. If it purchased a total of 34 clubs, how many balls did it purchase?
  68
  102
  136
  153
  187
 
 Answer:  153Each part of the ratio = 34 / 2 = 17   ∴ Number of balls purchased = 17 x 9 = 153
 20. Brian took a loan of $4000 from his friend at a simple interest of 6% per year. If he has to pay off the entire loan amount and the interest in equal installments within 8 months, how much would he have to pay every month?
  $480
  $500
  $520
  $660
  $740
 
 Answer:  $520Loan amount to be paid every month = $4000 / 8 = $500   Interest payable per month = (6/100) x $4000 / 12 = $20
 ∴ Payment every month = $500 + $20 = $520.
 21. A certain integer n when divided by 5 yields a remainder of 4. Which of these cannot be an integer?
  n / 9
  n / 10
  n / 14
  n / 19
  n / 24
 
 Answer:  n / 10Since n when divided by 5 yields a remainder of 4, n must be the sum of 4 and a multiple of 5, i.e.,   n could be 9 (4 + 5 x 1), 14 (4 + 5 x 2), 19 (4 + 5 x 3), 24 (4 + 5 x 4), etc.
 Thus, n has either a 4 or 9 in the units place.
 Integers (except multiples of 10 with a 0 in the units place) when divided by 10 give rise to decimal numbers and not integers.
 ∴ (n / 10) cannot be an integer (since no n is a multiple of 10).
 
 Alternatively, substitute the following values for n in the choices given, to form integers:
 If n = 9 (4 + 5 x 1), then n / 9 = 1 (an integer)
 If n = 14 (4 + 5 x 2), then n / 14 = 1 (an integer)
 If n = 19 (4 + 5 x 3), then n / 19 = 1 (an integer)
 If n = 24 (4 + 5 x 4), then n / 24 = 1 (an integer)
 22. 'The Dry-Fruit Company' sells a dry-fruit mixture containing 12 pounds of raisins, 4 pounds of almonds, and 4 pounds of walnuts. If the price of raisins, almonds and walnuts per pound is $a, $b, and $c respectively, what is the price (in dollars) of 1 pound of the dry-fruit mixture?
  (a + 3b + 3c) / 5
  (3a + b + c) / 5
  (a + 4b + 4c) / 20
  (12a + b + 4c) / 20
  (12a + 4b + c) / 20
 
 Answer:  (3a + b + c) / 5Weight of mixture produced = 20 pounds   Price of raisins = $(12a); Price of almonds = $(4b); Price of walnuts = $(4c)
 Total price of mixture produced = $(12a + 4b + 4c)
 Price (in dollars) of 1 pound of mixture = (12a + 4b + 4c) / 20
 ∴ On simplifying (dividing the numerator and denominator by 4), we get: (3a + b + c) / 5
 
 
   Try the Quiz :     GMAT Test Prep : Quantitative Math Problem Solving Test V  |