Syvum Home Page

Home > GMAT Test Prep > Print Preview

GMAT Test Prep : Quantitative Problem Solving Test V

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Choose the best answer from the choices given.
All numbers used are real numbers.

1. What is the value of ^(−7)^, given that ^m^ = m3m2m?
• −399
• −385
• −301
• −287
• 301
Answer: −385
(−7)3 = (−7) x (−7) x (−7) = −343
(−7)2 = (−7) x (−7) = 49
∴ Substituting in the given function, ^(−7)^ = −343 − 49 − (−7) = −343 − 49 + 7 = −385


2. How many multiples of both 3 and 6 are there between 27 and 78 exclusive?
• 8
• 9
• 10
• 16
• 18
Answer: 8
A multiple of 3 is not necessarily a multiple of 6, e.g., 27.
On the other hand, a multiple of 6 is necessarily a multiple of 3.
So, only the multiples of 6 need to be considered.
The multiples of 6 between 27 and 78 exclusive are
30, 36, 42, 48, 54, 60, 66 and 72.
∴ Number of multiples of both 3 and 6 between 27 and 78 exclusive = 8.


3. How many two-digit numbers can be written using the digits 0 through 5, given that 0 can be the first digit, but no digit can be repeated?
• 11
• 20
• 25
• 30
• 36
Answer: 30
There are 6 possibilities (0, 1, 2, 3 and 4, 5) for the first digit of the number, because 0 can be the first digit.
There are 5 possibilities for the second digit, because no digit can be repeated.
∴ Total possibilities (two-digit numbers) = 6 x 5 = 30



4. If ab < 0, which of these must be true?
a > 0
b > 0
a/b < 0
a/b > 0
a + b < 0
Answer: a/b < 0
If ab < 0, either a or b is definitely less than 0, but both cannot be less than 0 (because the product of two negative numbers is always positive).
a/b < 0 must be true (the other choices may or may not be true depending on the actual numbers).


5. What is the value of pq, given that (0.5 x 10p ) / (25 x 10q ) = 0.2 x 1013
• 10
• 12
• 13
• 14
• 15
Answer: 14
Evaluating the left-hand side of the equation, (0.5 x 10p ) / (25 x 10q ) = 0.02 x 10pq = 0.2 x 10pq − 1
Thus, 0.2 x 10pq − 1 = 0.2 x 1013 or pq − 1 = 13
pq = 14


6. If c2 − 4c − 45 = 0, which of these could be the value of c?
• −9
• −4
• 4
• 5
• 9
Answer: 9
Factoring c2 − 4c − 45 gives(c + 5)(c − 9).
If (c + 5)(c − 9) = 0, then c = −5 or c = 9.
∴ The correct answer is 9, because −5 is not a listed choice.


7. The average (arithmetic mean) of 8 numbers is 7.5. When two more numbers are added to the 8 numbers, the new average of all the 10 numbers is 8.8. What is the average of the two numbers added?
• 1.3
• 2.6
• 3.3
• 14
• 28
Answer: 14
The average (arithmetic mean) of nnumbers is their sum divided by n.
Sum of 8 numbers = 8 x 7.5 = 60
Sum of 10 numbers = 10 x 8.8 = 88
Sum of the two numbers added = 88 − 60 = 28
∴ Average of the two numbers added = 28 / 2 = 14


8. Four members of a family want to raise funds for a Hawaiian vacation. They distribute 600 ice-cream packs equally among themselves, and decide that each pack is to be sold for $4. If two of them manage to sell 75% of their ice-cream packs and the other two manage to sell only 40% of their packs, how many dollars did they collect?
• 225
• 345
• 1020
• 1380
• 2400
Answer: 1380
Number of packs sold by two family members = 75% x 300 = 225
Number of packs sold by the other two family members = 40% x 300 = 120
Total packs sold by the 4 family members = 345 
∴ Funds collected = 345 x $4 = $1380


9. If the length of a rectangle is decreased by 25% and its width is increased by 40%, what is the percentage increase or decrease in its area, if any?
• Decrease of 5%
• Increase of 5%
• Decrease of 15%
• Increase of 15%
• There is neither an increase nor a decrease.
Answer: Increase of 5%
Let original length = L and original width = W. Then, original area = LW
Now, new length = 0.75L and new width = 1.4W. So, new area = (0.75 x 1.4) LW = 1.05 LW
∴ Increase = (1.05 LWLW)/(LW) = 1.05 − 1 = 0.05 = 0.05 x 100% = 5%


10. Faucet C fills a tank in 3 hours, whereas faucet D independently fills the same tank in 9 hours. What fraction of the tank will be filled, if both the faucets are kept running for 1½ hours, and the tank is originally one-fourth full?
• 1/6
• 1/3
• 4/9
• 5/9
• 11/12
Answer: 11/12
Faucet C fills 1/3 of the tank in 1 hour.
Faucet D fills 1/9 of the tank in 1 hour.
Fraction of tank filled by both faucets in 1 hour = 1/3 + 1/9 = 3/9 + 1/9 = 4/9
Fraction of tank filled by both faucets in 1½ hours = 4/9 x 3/2 = 2/3
∴ Fraction of tank filled (including original ¼th fraction) = 2/3 + 1/4 = 8/12 + 3/12 = 11/12


11. If the radius of a circle is halved, what is the percentage decrease in its area?
• 10%
• 25%
• 50%
• 75%
• 90%
Answer: 75%
Let original radius = r. Then, original area = π r2.
Now, new radius = 0.5r. So, new area = π (0.5r)2 = 0.25π r2
∴ Decrease = (π r2 − 0.25π r2 )/(π r2) = 1 − 0.25 = 0.75 = 0.75 x 100% = 75%


12. If x@y = 2x2y3, then (−4)@(−3) =
• −59
• −5
• 5
• 41
• 59
Answer: 59
(−4)2 = (−4) x (−4) = 16
(−3)3 = (−3) x (−3) x (−3) = −27
∴ Substituting in the given function, (−4)@(−3) = 2(16) − (−27) = 32 + 27 = 59


13. In how many different ways can the digits 2, 2, 7 and 9 be arranged, so that there is at least one 2 between 7 and 9 always?
• 3
• 4
• 6
• 9
• 12
Answer: 6
There are three possibilities (2, 7, 9) for the first digit.
If the first digit is 2, there are two arrangements: 2729 and 2927.
If the first digit is 7, there are two arrangements: 7292 and 7229.
If the first digit is 9, there are two arrangements: 9272 and 9227.
∴ There are 6 arrangements possible.


14. What is the minimum value of b for which [b3 + 8][(64/b) + 16] = 0?
• − 4
• − 2
• − ¼
• ¼
• 2
Answer: − 4
Taking each factor of the left-hand side of the equation as 0 and evaluating :
b3 + 8 = 0 or b3 = −8 giving b = −2
(64/b) + 16 = 0 or 64/b = −16 giving b = 64/(−16) = −4
∴ The minimum value of b is −4.


15. If 22 x 33 = 32 x n, then n =
• 4
• 8
• 12
• 21
• 36
Answer: 12
Evaluating the given equation, we get:
4 x 27 = 9 x n
So, n = (4 x 27) / 9 = 4 x 3 = 12


16. Corporation A hired only chemical engineers and mechanical engineers in the year 2003. If 55% of the employees hired were chemical engineers, and the remaining 450 employees hired were mechanical engineers, how many employees were hired totally?
• 100
• 450
• 505
• 550
• 1000
Answer: 1000
Percentage of mechanical engineers hired = 100% − 55% = 45%
Taking the employees hired totally as x, we get(45/100)x = 450
So, x = (450 x 100) / 45 = 1000


17. If a tractor covers 4 miles in 20 minutes, what is its speed in miles per hour?
• 1/5
• 1/4
• 5
• 12
• 60
Answer: 12
Speed = Distance / Time
So, Speed of tractor (in miles per minute) = 4/20 = 1/5
To convert to miles per hour, multiply by 60, and get:
(1/5) x 60 = 12 miles per hour


18. If m is an even integer, which of these must be an odd integer?
m + 2
m + 4
• 2m − 1
• 2m − 2
• 3m
Answer: 2m − 1
2m is an even integer and (2m − 1) is an odd integer.
Alternatively, taking an even integer (say, 2), and evaluating all the choices given, we get:
m + 2 = 2 + 2 = 4 (even)
m + 4 = 2 + 4 = 6 (even)
2m − 1 = 4 − 1 = 3 (odd)
2m − 2 = 4 − 2 = 2 (even)
3m = 3 x 2 = 6 (even)


19. 'The Golf Company' purchased clubs and balls in the ratio 2 : 9. If it purchased a total of 34 clubs, how many balls did it purchase?
• 68
• 102
• 136
• 153
• 187
Answer: 153
Each part of the ratio = 34 / 2 = 17
∴ Number of balls purchased = 17 x 9 = 153


20. Brian took a loan of $4000 from his friend at a simple interest of 6% per year. If he has to pay off the entire loan amount and the interest in equal installments within 8 months, how much would he have to pay every month?
• $480
• $500
• $520
• $660
• $740
Answer: $520
Loan amount to be paid every month = $4000 / 8 = $500
Interest payable per month = (6/100) x $4000 / 12 = $20
∴ Payment every month = $500 + $20 = $520.


21. A certain integer n when divided by 5 yields a remainder of 4. Which of these cannot be an integer?
n / 9
n / 10
n / 14
n / 19
n / 24
Answer: n / 10
Since n when divided by 5 yields a remainder of 4, n must be the sum of 4 and a multiple of 5, i.e.,
n could be 9 (4 + 5 x 1), 14 (4 + 5 x 2), 19 (4 + 5 x 3), 24 (4 + 5 x 4), etc.
Thus, n has either a 4 or 9 in the units place.
Integers (except multiples of 10 with a 0 in the units place) when divided by 10 give rise to decimal numbers and not integers.
∴ (n / 10) cannot be an integer (since no n is a multiple of 10).

Alternatively, substitute the following values for n in the choices given, to form integers:
If n = 9 (4 + 5 x 1), then n / 9 = 1 (an integer)
If n = 14 (4 + 5 x 2), then n / 14 = 1 (an integer)
If n = 19 (4 + 5 x 3), then n / 19 = 1 (an integer)
If n = 24 (4 + 5 x 4), then n / 24 = 1 (an integer)


22. 'The Dry-Fruit Company' sells a dry-fruit mixture containing 12 pounds of raisins, 4 pounds of almonds, and 4 pounds of walnuts. If the price of raisins, almonds and walnuts per pound is $a, $b, and $c respectively, what is the price (in dollars) of 1 pound of the dry-fruit mixture?
• (a + 3b + 3c) / 5
• (3a + b + c) / 5
• (a + 4b + 4c) / 20
• (12a + b + 4c) / 20
• (12a + 4b + c) / 20
Answer: (3a + b + c) / 5
Weight of mixture produced = 20 pounds
Price of raisins = $(12a); Price of almonds = $(4b); Price of walnuts = $(4c)
Total price of mixture produced = $(12a + 4b + 4c)
Price (in dollars) of 1 pound of mixture = (12a + 4b + 4c) / 20
∴ On simplifying (dividing the numerator and denominator by 4), we get: (3a + b + c) / 5



  Try the Quiz :     GMAT Test Prep : Quantitative Math Problem Solving Test V


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-