Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Print Preview

Living World Quiz  Fastest animal on land

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the  DESCRIPTION, identify the  LIVING BEING 

1. Bird with the largest wing span
• Ostrich
• Albatross
• Eagle
• Pelican
• Falcon
Answer: Albatross
The Wandering Albatross of the southern oceans has the largest wingspan for any bird. The largest recorded wing span is about 12 ft for a very old male albatross.


2. Heaviest snake
• Anaconda
• King Cobra
• Viper
• Boa Constrictor
• Reticulated Python
Answer: Anaconda
Found mainly in tropical jungles of South America, the heaviest anaconda measured so far was nearly 500 lb.


3. Heaviest bird of prey
• Great Bustard
• Kori Bustard
• Bald Eagle
• Peregrine Falcon
• Andean Condor
Answer: Andean Condor


4. Fastest growing plant
• Ferns
• Coconut
• Banyan
• Palm
• Bamboo
Answer: Bamboo
Some species of bamboo grow upto 3 ft per day and can reach heights of upto 120 ft. Among the trees, the fastest growing one is Eucalyptus Salinga. Botanically, bamboo is treated a grass and not a tree.


5. Largest mammal
• Blue Whale
• Elephant
• Giraffe
• Hippopotamus
• Rhinoceros
Answer: Blue Whale
The Blue Whale is also commonly known as the Sulfur Bottom Whale. It is the heaviest and longest mammal and also the largest mammal ever recorded.


6. Fastest land animal
• Tiger
• Gazelle
• Antelope
• Cheetah
• Hare
Answer: Cheetah
No one can beat a cheetah over short distances (600 yds or so). They have been found to touch speeds of over 65 mph over plain ground. But over sustained distances, the Pronghorn Antelope is the fastest.


7. Most contagious disease
• AIDS
• Common cold
• Leprosy
• Malaria
• Tuberculosis
Answer: Common cold

8. Fastest fish
• Cosmopolitan Sailfish
• Shark
• Swordfish
• Bluefin Tuna
• Eel
Answer: Cosmopolitan Sailfish

9. Largest land animal
• Giraffe
• Hippopotamus
• Rhinoceros
• Lion
• Elephant
Answer: Elephant
The African Bush Elephant is the largest living land animal. The average bull stands nearly 11 ft and weighs over 6 tons.


10. Heaviest dog (breed)
• Great Dane
• Bull Dog
• English Mastiff or St. Bernard
• Irish Wolfhound
• German Shepherd
Answer: English Mastiff or St. Bernard
Both English Mastiff and St Bernard are considered to be among the heaviest dogs in the world. Males from both the breeds have been regularly weighed in at 170-200 lb.


11. Longest bone in the human body
• Back bone
• Ulna
• Femur
• Humerus
• Tibia
Answer: Femur
The adult human body has a total of 206 bones. The longest and strongest one is the thigh bone also called the femur. It may be about 28% of a person's stature. Often people think the back bone is the longest. In fact it is not a single bone but a collection of many smaller bones (vertebrae).


12. Tallest land animal
• Antelope
• Rhinoceros
• Polar bear
• Elephant
• Giraffe
Answer: Giraffe
Found only in semi-desert areas of Africa, the tallest recorded specimen was a giraffe called George (at the Chester Zoo). His height was a staggering 20 ft.


13. Largest muscle in the human body
• Gluteus Maximus
• Cardiac Muscles
• Calf Muscles
• Stapedius
• Sartorious
Answer: Gluteus Maximus
Gluteus Maximus is better known as the buttock muscle which extends the thigh. Sometimes in pregnant women the womb can increase in weight to nearly 2 lb. This is larger than the buttock muscles of most bodybuilders. But then this is not permanent and hence not considered the largest muscle.


14. Tallest dog (breed)
• Great Dane
• Dalmatian
• Greyhound
• Labrador
• Dobberman
Answer: Great Dane

15. Largest predatory fish
• Piranha
• Great White Shark
• Catfish
• Electric Eel
• Swordfish
Answer: Great White Shark

16. Smallest bird
• Sparrow
• Kingfisher
• Hummingbird
• Kittiwake
• Kiwi
Answer: Hummingbird
The Bee Hummingbird of Cuba and Isle of Pines is the smallest bird in the world. It also holds the record for the smallest nest ever built by a bird.


17. Fastest marine animal
• Dolphin
• Squid
• Sperm Whale
• Shark
• Killer Whale
Answer: Killer Whale
Killer whales (orcinus orca) have been found to be the fastest marine animals. Dall's porpoise may also match the killer whale in speed for short bursts.


18. Longest venomous snake
• Krait
• Viper
• Rattlesnake
• King Cobra
• Python
Answer: King Cobra
Also known as the Hamadryad, the King Cobra found usually in the jungles of South East Asia can grow upto 15 ft in length.


19. Heaviest internal organ in the human body
• Heart
• Stomach
• Liver
• Large intestine
• Pancreas
Answer: Liver
The liver is the organ that secretes bile and purifies the blood.


20. Strongest muscle in the human body
• Cardiac Muscles
• Masseter (jaw muscles)
• Sartorious
• Eye Muscles
• Abdomen Muscles
Answer: Masseter (jaw muscles)
The masseter muscles are responsible for our chewing and biting action.They can exert a force of upto 80 kg. There are about 639 muscles in the human body and they account for 40% of the body weight.


21. Longest cells in the human body
• Megakaryocyte (blood cells)
• Brain Cells
• WBC
• Nerve Cells (Neurons)
• RBC
Answer: Nerve Cells (Neurons)
Some of the motor neurons may be as long as 4.25 ft. There might be nerve cells that are as long as the human body itself. Nerve cells are used for carrying information from one part to another via electrical impulses at speeds over 200 mph.


22. Most common blood group in humans
• A +
• AB -
• B +
• O
• A -
Answer: O
Nearly half the world's population has blood Group O.


23. Bird with the largest egg
• Turkey
• Geese
• Albatross
• Mute Swan
• Ostrich
Answer: Ostrich
The egg of an ostrich weighs approximately 4 lb. It can support the weight of a full-grown man.


24. Largest bird
• Vulture
• Ostrich
• Eagle
• Peacock
• Albatross
Answer: Ostrich
A male ostrich may be as tall as 9 ft and weigh as much as 345 lbs.Ostriches also hold the record for highest speed on land for a bird.


25. Fastest flying bird
• Kite
• Kingfisher
• Peregrine Falcon
• Eagle
• Seagull
Answer: Peregrine Falcon
The Peregrine Falcon has been timed at about 175 mph making it the fastest flying bird ever.


26. Largest carnivore on land
• Lion
• Leopard
• Tiger
• Panther
• Polar Bear
Answer: Polar Bear

27. Longest snake
• Reticulated Python
• Boa Constrictor
• Anaconda
• King Cobra
• Viper
Answer: Reticulated Python
Found mainly in South East Asia, the longest recorded specimen of a reticulated python was found to be around 33 ft.


28. Smallest bone in the human body
• Ulna
• Humerus
• Stirrup
• Tibia
• Radius
Answer: Stirrup
Stirrup is one of the three auditory bones in the human ear. It is also called the stapes. It measures 2.6 to 3.4 millimetres and weighs 2 to 4grams.


29. Slowest mammal
• Tortoise
• Snail
• Millipede
• Man
• Three-toed Sloth
Answer: Three-toed Sloth
Also known as Ai, the three-toed sloth is resident of the forests of tropical South America. Its average ground speed is nearly 6 ft per minute.


30. Most common non-contagious disease
• Malaria
• AIDS
• Cholera
• Typhoid
• Tooth decay
Answer: Tooth decay
Nearly everyone suffers from some sort of tooth problem at least once in his/her lifetime.


  Try the Quiz :     General Knowledge Quiz : Living World


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-