Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Math > Arithmetic Print Preview

Arithmetic Homework Help : Division by Fractions

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Quiz : Divide and write the quotient as a fraction reduced to its lowest terms.

1. 2/19 ÷ 9 =
Answer: 2/171
Reciprocal of 9 = 1/9. So, 2/19 x 1/9 = (2 x 1)/(19 x 9) = 2/171.


2. 3/29 ÷ 1/8 =
Answer: 24/29
Reciprocal of 1/8 = 8. So, 3/29 x 8 = (3 x 8)/(29 x 1) = 24/29.


3. 14/31 ÷ 7 =
Answer: 2/31
Reciprocal of 7 = 1/7. So, 14/31 x 1/7 = 2/31 x 1/1 = 2/31.



4. 6/37 ÷ 1/6 =
Answer: 36/37
Reciprocal of 1/6 = 6. So, 6/37 x 6 = (6 x 6)/(37 x 1) = 36/37.


5. 4/45 ÷ 1/9 =
Answer: 4/5
Reciprocal of 1/9 = 9. So, 4/45 x 9 = 4/5 x 1 = 4/5.


6. 5/56 ÷ 1/8 =
Answer: 5/7
Reciprocal of 1/8 = 8. So, 5/56 x 8 = 5/7 x 1 = 5/7.


7. 8/21 ÷ 7 =
Answer: 8/147
Reciprocal of 7 = 1/7. So, 8/21 x 1/7 = (8 x 1)/(21 x 7) = 8/147.


8. 5/48 ÷ 1/6 =
Answer: 5/8
Reciprocal of 1/6 = 6. So, 5/48 x 6 = 5/8 x 1 = 5/8.


9. 7/40 ÷ 5 =
Answer: 7/200
Reciprocal of 5 = 1/5. So, 7/40 x 1/5 = (7 x 1)/(40 x 5) = 7/200.


10. 3/16 ÷ 1/4 =
Answer: 3/4
Reciprocal of 1/4 = 4. So, 3/16 x 4 = 3/4 x 1 = 3/4.


11. 7/25 ÷ 1/3 =
Answer: 21/25
Reciprocal of 1/3 = 3. So, 7/25 x 3 = (7 x 3)/25 = 21/25.


12. 3/16 ÷ 2 =
Answer: 3/32
Reciprocal of 2 = 1/2. So, 3/16 x 1/2 = (3 x 1)/(16 x 2) = 3/32.


13. 2/81 ÷ 1/18 =
Answer: 4/9
Reciprocal of 1/18 = 18. So, 2/81 x 18 = 2/9 x 2 = 4/9.


14. 3/64 ÷ 1/24 =
Answer: 9/8
Reciprocal of 1/24 = 24. So, 3/64 x 24 = 3/8 x 3 = 9/8.


15. 5/84 ÷ 1/28 =
Answer: 5/3
Reciprocal of 1/28 = 28. So, 5/84 x 28 = 5/3 x 1 = 5/3.


16. 7/66 ÷ 1/18 =
Answer: 21/11
Reciprocal of 1/18 = 18. So, 7/66 x 18 = 7/11 x 3 = 21/11.


17. 4/95 ÷ 1/30 =
Answer: 24/19
Reciprocal of 1/30 = 30. So, 4/95 x 30 = 4/19 x 6 = 24/19.


18. 1/36 ÷ 1/32 =
Answer: 8/9
Reciprocal of 1/32 = 32. So, 1/36 x 32 = 1/9 x 8 = 8/9.


19. 2/81 ÷ 1/15 =
Answer: 10/27
Reciprocal of 1/15 = 15. So, 2/81 x 15 = 2/27 x 5 = 10/27.


20. 1/22 ÷ 1/18 =
Answer: 9/11
Reciprocal of 1/18 = 18. So, 1/22 x 18 = 1/11 x 9 = 9/11.


21. 1/2 ÷ 9 =
Answer: 1/18
Reciprocal of 9 = 1/9. So, 1/2 x 1/9 = (1 x 1)/(2 x 9) = 1/18.


22. 1/3 ÷ 8 =
Answer: 1/24
Reciprocal of 8 = 1/8. So, 1/3 x 1/8 = (1 x 1)/(3 x 8) = 1/24.


23. 1/4 ÷ 6 =
Answer: 1/24
Reciprocal of 6 = 1/6. So, 1/4 x 1/6 = (1 x 1)/(4 x 6) = 1/24.


24. 1/5 ÷ 7 =
Answer: 1/35
Reciprocal of 7 = 1/7. So, 1/5 x 1/7 = (1 x 1)/(5 x 7) = 1/35.


25. 3/5 ÷ 7/4 =
Answer: 12/35
Reciprocal of 7/4 = 4/7. So, 3/5 x 4/7 = (3 x 4)/(5 x 7) = 12/35.


26. 5/7 ÷ 8/5 =
Answer: 25/56
Reciprocal of 8/5 = 5/8. So, 5/7 x 5/8 = (5 x 5)/(7 x 8) = 25/56.


27. 2/9 ÷ 9/4 =
Answer: 8/81
Reciprocal of 9/4 = 4/9. So, 2/9 x 4/9 = (2 x 4)/(9 x 9) = 8/81.


28. 3/23 ÷ 4/3 =
Answer: 9/92
Reciprocal of 4/3 = 3/4. So, 3/23 x 3/4 = (3 x 3)/(23 x 4) = 9/92.


29. 5/13 ÷ 3/11 =
Answer: 55/39
Reciprocal of 3/11 = 11/3. So, 5/13 x 11/3 = (5 x 11)/(13 x 3) = 55/39.


30. 5/12 ÷ 4/7 =
Answer: 35/48
Reciprocal of 4/7 = 7/4. So, 5/12 x 7/4 = (5 x 7)/(12 x 4) = 35/48.


31. 5/7 ÷ 8/3 =
Answer: 15/56
Reciprocal of 8/3 = 3/8. So, 5/7 x 3/8 = (5 x 3)/(7 x 8) = 15/56.


32. 7/10 ÷ 8/3 =
Answer: 21/80
Reciprocal of 8/3 = 3/8. So, 7/10 x 3/8 = (7 x 3)/(10 x 8) = 21/80.


33. 2/3 ÷ 7/4 =
Answer: 8/21
Reciprocal of 7/4 = 4/7. So, 2/3 x 4/7 = (2 x 4)/(3 x 7) = 8/21.


34. 7/81 ÷ 5/18 =
Answer: 14/45
Reciprocal of 5/18 = 18/5.
So, 7/81 x 18/5 = 7/9 x 2/5 = (7 x 2)/(9 x 5) = 14/45.


35. 5/64 ÷ 11/24 =
Answer: 15/88
Reciprocal of 11/24 = 24/11.
So, 5/64 x 24/11 = 5/8 x 3/11 = (5 x 3)/(8 x 11) = 15/88.


36. 9/84 ÷ 13/21 =
Answer: 9/52
Reciprocal of 13/21 = 21/13.
So, 9/84 x 21/13 = 9/4 x 1/13 = (9 x 1)/(4 x 13) = 9/52.


37. 9/66 ÷ 13/12 =
Answer: 18/143
Reciprocal of 13/12 = 12/13.
So, 9/66 x 12/13 = 9/11 x 2/13 = (9 x 2)/(11 x 13) = 18/143.


38. 3/95 ÷ 7/15 =
Answer: 9/133
Reciprocal of 7/15 = 15/7.
So, 3/95 x 15/7 = 3/19 x 3/7 = (3 x 3)/(19 x 7) = 9/133.


39. 5/36 ÷ 11/12 =
Answer: 5/33
Reciprocal of 11/12 = 12/11. So, 5/36 x 12/11 = 5/3 x 1/11 = (5 x 1)/(3 x 11) = 5/33.


40. 5/27 ÷ 13/15 =
Answer: 25/117
Reciprocal of 13/15 = 15/13. So, 5/27 x 15/13 = 5/9 x 5/13 = (5 x 5)/(9 x 13) = 25/117.


41. 9/22 ÷ 19/16 =
Answer: 72/209
Reciprocal of 19/16 = 16/19. So, 9/22 x 16/19 = 9/11 x 8/19 = (9 x 8)/(11 x 19) = 72/209.


42. 8/63 ÷ 15/14 =
Answer: 16/135
Reciprocal of 15/14 = 14/15. So, 8/63 x 14/15 = 8/9 x 2/15 = (8 x 2)/(9 x 15) = 16/135.


43. 9/22 ÷ 81/121 =
Answer: 11/18
Reciprocal of 81/121 = 121/81. So, 9/22 x 121/81 = (1 x 11)/(2 x 9) = 11/18.


44. 7/40 ÷ 21/16 =
Answer: 2/15
Reciprocal of 21/16 = 16/21. So, 7/40 x 16/21 = (1 x 2)/(5 x 3) = 2/15.


45. 4/25 ÷ 8/5 =
Answer: 1/10
Reciprocal of 8/5 = 5/8. So, 4/25 x 5/8 = (1 x 1)/(5 x 2) = 1/10.


46. 20/21 ÷ 2/33 =
Answer: 110/7
Reciprocal of 2/33 = 33/2. So, 20/21 x 33/2 = (10 x 11)/(7 x 1) = 110/7.


47. 6/77 ÷ 72/35 =
Answer: 5/132
Reciprocal of 72/35 = 35/72. So, 6/77 x 35/72 = (1 x 5)/(11 x 12) = 5/132.


48. 56/27 ÷ 32/9 =
Answer: 7/12
Reciprocal of 32/9 = 9/32. So, 56/27 x 9/32 = (7 x 1)/(3 x 4) = 7/12.


49. 5/24 ÷ 35/36 =
Answer: 3/14
Reciprocal of 35/36 = 36/35. So, 5/24 x 36/35 = (1 x 3)/(2 x 7) = 3/14.


50. 8/63 ÷ 52/27 =
Answer: 6/91
Reciprocal of 52/27 = 27/52. So, 8/63 x 27/52 = (2 x 3)/(7 x 13) = 6/91.


  Try the Quiz :     Arithmetic Homework Help : Division by Fractions


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-