Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Circulation - Blood Vessels

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which blood vessel carries blood from the heart to all parts of the body?
• vena cava
• anterior cardiac vein
• aorta
• right coronary artery
Answer: aorta
The aorta carries oxygenated blood from the left ventricle of the heart to all parts of the body.


2. Which blood vessel transports blood from the aorta into the liver?
• hepatic vein
• hepatic artery
• renal vein
• renal artery
Answer: hepatic artery
The hepatic artery transports blood from the aorta into the liver.


3. The hepatic portal vein carries blood from the stomach and the intestine into the _______.
• heart
• kidneys
• lungs
• liver
Answer: liver
The hepatic portal vein carries blood from the stomach and the intestine into the liver. In other words, it is the blood vessel that carries blood from an organ to an organ.



4. Which blood vessel carries blood from the lungs to the heart?
• pulmonary artery
• hepatic vein
• hepatic artery
• pulmonary vein
Answer: pulmonary vein
The pulmonary vein carries oxygenated blood from the lungs to the left auricle (also called left atrium) of the heart. It is the only vein that carries oxygenated blood.


5. Which blood vessel transports blood from the kidney into the inferior vena cava?
• renal vein
• renal artery
• hepatic vein
• hepatic artery
Answer: renal vein
The renal vein transports blood from the kidney into the inferior vena cava.


6. Which blood vessel carries blood from all parts of the body to the heart?
• aorta
• vena cava
• anterior cardiac vein
• right coronary artery
Answer: vena cava
The vena cava carries deoxygenated blood from all parts of the body to the right auricle of the heart.


7. Arteries have thick walls.
• True
• False
Answer: True
Arteries have thick, muscular walls, whereas veins have thin, muscular walls.


8. The blood flows with low pressure in veins.
• True
• False
Answer: True
The blood flows with low pressure in veins, whereas the blood flows with high pressure in arteries.


9. The walls of capillaries comprise a single layer of squamous epithelium.
• True
• False
Answer: True
The walls of capillaries comprise a single layer of squamous epithelium.


10. Veins have non-elastic walls.
• True
• False
Answer: True
Veins have non-elastic walls, whereas arteries have elastic walls.


11. Veins are normally located just below the skin.
• True
• False
Answer: True
Veins are normally located just below the skin (superficially), whereas arteries are normally located deep below the skin.


12. Veins have a narrow lumen (the central space through which blood flows).
• True
• False
Answer: False
Veins have a narrow lumen (the central space through which blood flows), whereas arteries have a broad lumen.


13. Valves are present in arteries.
• True
• False
Answer: False
Valves are absent in arteries, whereas thin valves are present in veins.


14. If an artery is empty, it collapses.
• True
• False
Answer: False
If an artery is empty (no flow of blood), it does not collapse, whereas if a vein is empty, it collapses.


15. Capillaries have muscular walls.
• True
• False
Answer: False
Muscles are absent in the walls of capillaries, whereas muscles are present in the walls of veins and arteries.


  Try the Quiz :     Biology : Human Circulation - Blood Vessels


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-