Syvum Home Page

Home > Quiz Games > India > Print Preview

Indian History Quiz  Mahatma Gandhi

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Who was the first President of India?
• Dr. S. Radhakrishnan
• Jawaharlal Nehru
• Dr. Rajendra Prasad
• M. K. Gandhi
Answer: Dr. Rajendra Prasad

2. Who built the Grand Trunk Road?
• Humayun
• Sher Shah Suri
• Shah Jahan
• Chandragupta Maurya
Answer: Sher Shah Suri

3. Who built the Agra Fort?
• Shah Jahan
• Jehangir
• Humayun
• Akbar
Answer: Akbar


4. Who built the Red Fort in Delhi?
• Akbar
• Qutb-ud-din Aibak
• Sher Shah Suri
• Shah Jahan
Answer: Shah Jahan

5. Who built the Qutub Minar?
• Qutb-ud-din Aibak
• Shah Jahan
• Sher Shah Suri
• Bahadur Shah Zafar
Answer: Qutb-ud-din Aibak

6. In whose memory was the Taj Mahal built?
• Shah Jahan
• Mumtaz Mahal
• Noor Jehan
• Anarkali
Answer: Mumtaz Mahal

7. Name the Rajput princess whom Akbar married.
• Mumtaz Mahal
• Jija Bai
• Noor Jehan
• Jodha Bai
Answer: Jodha Bai

8. Who was the last ruler of the Mughal dynasty?
• Bahadur Shah Zafar
• Aurangzeb
• Shah Jahan
• Jehangir
Answer: Bahadur Shah Zafar

9. Who defeated Sultan Ibrahim Lodi in the First Battle of Panipat in 1526?
• Humayun
• Babur
• Akbar
• Jehangir
Answer: Babur

10. Name the famous battle that Rana Pratap fought against Akbar's forces.
• Haldighat
• Panipat
• Plassey
• Kalinga
Answer: Haldighat

11. Who was the founder of Sikhism?
• Guru Gobind Singh
• Guru Granth Sahib
• Guru Nanak
• Vardhamana Mahavir
Answer: Guru Nanak

12. Who was the 24th Tirthankara of Jainism?
• Guru Nanak
• Gautama Buddha
• Vardhamana Mahavir
• Guru Gobind Singh
Answer: Vardhamana Mahavir

13. Name the holy book of the Parsis.
• Guru Granth Sahib
• Koran
• Zend Avesta
• Bible
Answer: Zend Avesta

14. Which religion has 24 great teachers called Tirthankaras?
• Jainism
• Buddhism
• Sikhism
• Hinduism
Answer: Jainism

15. Who built the famous Sanchi stupa?
• Ashoka
• Buddha
• Vikramaditya
• Harsha
Answer: Ashoka

16. Where is the Deer Park where Buddha first preached his religion?
• Sarnath
• Benaras
• Mathura
• Lumbini
Answer: Sarnath

17. Name the place where Buddha was born.
• Sarnath
• Mathura
• Lumbini
• Bodh Gaya
Answer: Lumbini

18. Name the capital of King Vikramaditya.
• Raigadh
• Agra
• Kanauj
• Ujjain
Answer: Ujjain

19. What was Patna known as in ancient times?
• Ujjain
• Pataliputra
• Kanauj
• Panipat
Answer: Pataliputra

20. Which king had Chanakya as his minister?
• Chandragupta Maurya
• Akbar
• Ashoka
• Babur
Answer: Chandragupta Maurya

21. Name Maharana Pratap's famous horse.
• Bucephalus
• Rana
• Asvamedha
• Chetak
Answer: Chetak

22. Who was the first Viceroy of India?
• Lord Mountbatten
• Lord Dalhousie
• Lord Nelson
• Lord Canning
Answer: Lord Canning

23. Who was the last Viceroy of India?
• Lord Mountbatten
• Lord Canning
• Lord Dalhousie
• Lord Clive
Answer: Lord Mountbatten

24. Which of Akbar's uncles served as his guardian and won the Delhi throne for Akbar?
• Afzal Khan
• Timur Khan
• Chengis Khan
• Bairam Khan
Answer: Bairam Khan

25. In which century was Lord Buddha born?
• 6th century B.C.
• 14th century B.C.
• 25th century B.C.
• 36th century B.C.
Answer: 6th century B.C.

26. When did Gandhiji launch the Quit India movement?
• 9th August 1940
• 9th August 1944
• 9th August 1938
• 9th August 1942
Answer: 9th August 1942

27. When did Jawaharlal Nehru die?
• 27th June 1954
• 27th May 1974
• 27th June 1959  
• 27th May 1964
Answer: 27th May 1964

28. How many days did the battle of Mahabharata last?
• 18
• 100
• 5
• 8
Answer: 18

29. How many times did Mahmud of Gazni invade India?
• 7
• 27
• 17
• 12
Answer: 17

  Try the Quiz :     Indian History - Quiz Games


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-