Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : History Vocabulary III

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MEANING, identify the HISTORICAL WORD

1. old times especially before the Middle Ages
Answer: antiquity

2. person who learns a skill from an expert
Answer: apprentice

3. object made by human beings
Answer: artifact


4. person who is uncultured or uncivilized
Answer: barbarian

5. medieval knightly system showing courtesy and bravery
Answer: chivalry

6. person especially king who takes possession of territory by force
Answer: conqueror

7. official chosen by vote to govern Rome; State agent in foreign country
Answer: consul

8. medieval military expedition to recover Palestine; campaign against recognized evil
Answer: crusade

9. person born in the same family with common ancestor
Answer: descendant

10. order or official statement issued by authority
Answer: edict

11. person who takes financial risks hoping for large profits and control of commercial enterprise
Answer: entrepreneur

12. long absence from one's country as punishment
Answer: exile

13. member of a wandering race especially Asian
Answer: gipsy, gypsy

14. person who has withdrawn from society and is living alone
Answer: hermit

15. literary culture and intellectual movement during the Renaissance with devotion to human interests
Answer: humanism

16. person who dwells in a place
Answer: inhabitant

17. person raised to honorable military rank
Answer: knight

18. order to act from the League of Nations
Answer: mandate

19. period about A.D. 1000 - 1400; period of history in Europe after fall of the Roman Empire
Answer: Middle Ages

20. person who preaches a religion or goes on religious missions
Answer: missionary

21. person who believes in spiritual power or hidden meaning
Answer: mystic

22. patriotic feelings for one's country
Answer: nationalism

23. person who directs the course of a ship or voyage often using charts
Answer: navigator

24. member of German National Socialist party
Answer: Nazi

25. person opposed to force, war and serving in the military
Answer: pacificist

26. movement for political union of all Africans
Answer: Pan-Africanism

27. person committed to a party, side or cause
Answer: partisan

28. person of noble birth especially wealthy landowner in ancient Rome
Answer: patrician

29. lover of one's country
Answer: patriot

30. person in the pursuit of wisdom and knowledge
Answer: philosopher

31. person of low birth especially common person in ancient Rome
Answer: plebeian

32. organized massacre especially of Jewish community in Russia
Answer: pogrom

33. painting, photograph or drawing of a person, especially face portrait
Answer: portrait

34. person who delivers sermons and talks in public about a religion or belief
Answer: preacher

35. lowest working classes or common people
Answer: proletariat

36. means of spreading a doctrine or idea
Answer: propaganda

37. monumental stone tomb with sloping sides meeting at apex in which Egyptian Pharaoh's body is placed after death
Answer: pyramid

38. period of rule
Answer: reign

39. person who saves from ruin; redeemer; deliverer
Answer: savior

40. operations by army to gain possession of fortified place
Answer: siege

41. marks corresponding to Christ's wounds made by nails
Answer: stigmata

42. lending of money at exorbitant or illegal rates of interest especially in the Middle Ages
Answer: usury

43. person who holds land of a superior lord by feudal tenure
Answer: vassal

  Try the Quiz :     History : History Vocabulary III


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-