Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : History Vocabulary V

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MEANING, identify the HISTORICAL WORD

1. union, confederation, or formal relation between States by agreement
Answer: alliance

2. scientist who studies man and society
Answer: anthropologist

3. satisfaction of aggressor by granting of concessions
Answer: appeasement


4. scientist who studies prehistoric remains and artifacts of early man
Answer: archaeologist

5. use of bow and arrows
Answer: archery

6. trade by exchange of goods
Answer: barter

7. supreme Hindu deity or creator of the universe
Answer: Brahma

8. successor of prophet Mohammed; official head of Islam
Answer: caliph, Khalifa

9. social class in Hindu society based on birth
Answer: caste

10. soldiers on horseback
Answer: cavalry

11. temporary alliance between political parties
Answer: coalition

12. territory directly controlled by an outside power, sometimes by force
Answer: colony

13. sealed contract or binding agreement
Answer: covenant

14. traditional and generally accepted practice
Answer: custom

15. warrior knight of Japan directly below the shogun during the feudal period
Answer: daimyo

16. student or follower of a leader of religious thought
Answer: disciple

17. ruling family with line of hereditary rulers
Answer: dynasty

18. voyage or journey with a definite purpose
Answer: expedition

19. union formed by joining together of two or more states
Answer: federation

20. system of rule by local lords with ties of loyalty to a king
Answer: feudalism

21. territory held in fee or provided in exchange for loyalty
Answer: fief

22. short Japanese poem that describes scene or generates feelings
Answer: haiku

23. rule of emperor or control of colony / region by another country
Answer: imperialism

24. soldiers on foot
Answer: infantry

25. sacred book of Mohammedans
Answer: Koran

26. slender tower of mosque
Answer: minaret

27. state of losing oneself and attaining impersonal beatitude as per Buddhist highest good
Answer: nirvana

28. wanderer who roams different pastures
Answer: nomad

29. share for each person, party or state
Answer: quota

30. surviving remnant or memento of holy person kept after death
Answer: relics

31. wise and holy person
Answer: sage

32. warrior knight of Japan during the feudal period; army officer in modern Japan
Answer: samurai

33. sacred book of a religion or the Bible
Answer: scripture

34. sediment rich in minerals deposited by moving water or flooding rivers
Answer: silt

35. trading of religious offices; trafficking in church promotions
Answer: simony

36. ruler with supreme power exempt from external control
Answer: sovereign

37. wise experienced practical politician involved in management of State affairs
Answer: statesman

38. sculptured figure of person or animal usually the same size as in real life or larger
Answer: statue

39. state of affairs as of some date or event
Answer: status quo

40. schedule of duties on goods
Answer: tariff

41. systematic intimidation or unlawful violent acts by a group to further a cause
Answer: terrorism

42. tax of one-tenth paid to the church, especially of annual land produce
Answer: tithe

43. wealthy Japanese families who own large businesses and dominate the economy
Answer: zaibatsu

  Try the Quiz :     History : History Vocabulary V


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-