Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : General Chemistry

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Lemon juice is
• Basic
• Neutral
• Metallic
• Acidic
Answer: Acidic

2. A pH of below 7 indicates
• Acidity
• Alkalinity
• Presence of Ions
• Purity of the sample
Answer: Acidity

3. Fill in the missing word
Acid + _______ = Salt + Water
• Metal
• Base
• Non Metal
• Oxygen
Answer: Base


4. Acids change a litmus paper from
• Red to Blue
• Green to White
• Red to Purple
• Blue to Red
Answer: Blue to Red

5. Fizziness in Coco-Cola/Pepsi is caused by
• Helium
• Carbon Dioxide
• Hydrogen
• Nitrogen
Answer: Carbon Dioxide

6. A substance which speeds up a chemical reaction without itself getting affected is known as a
• Counter Ion
• Catalyst
• Nucleus
• Cation
Answer: Catalyst

7. Which of the following gases is green in color?
• Chlorine
• Krypton
• Neon
• Hydrogen
Answer: Chlorine

8. Heat is liberated in
• Endothermic Reactions
• Substitution Reactions
• Exothermic Reactions
• All chemical reactions
Answer: Exothermic Reactions

9. The lead of a pencil mainly contains
• Lead
• Carbon Black
• Graphite
• Plastics
Answer: Graphite

10. What gas is evolved when dilute sulphuric acid is added to Zinc?
• Sulphur Dioxide
• Argon
• Hydrogen Peroxide
• Hydrogen
Answer: Hydrogen

11. A substance that absorbs moisture is known as
• Hydrophilic
• Hygroscopic
• Hydrophobic
• Amorphous
Answer: Hygroscopic

12. Which of the following is not an acid?
• HCl
• NaOH
• H2SO4
• HNO3
Answer: NaOH

13. What is the combination of any substance with oxygen known as?
• Oxidation
• Reduction
• Combustion
• Hydrogenation
Answer: Oxidation

14. Which of the following is not a physical change?
• Decantation
• Oxidation
• Distillation
• Precipitation
Answer: Oxidation

15. The two allotropes of phosphorus are
• Red Phosphorus, Yellow Phosphorus
• Rhombic Phosphorus, Monoclinic Phosphorus
• Alpha Phosphorus, Beta Phosphorus
• Crystalline Phosphorus, Amorphous Phosphorus
Answer: Red Phosphorus, Yellow Phosphorus

16. Which of the following is a chemical change?
• Boiling of water
• Rusting of iron
• Freezing of water
• Dissolving of salt in water
Answer: Rusting of iron

17. If no more solute can be dissolved in a solvent at a given temperature then that solution is called
• An Unstable Solution
• A Real Solution
• A Saturated Solution
• A Dispersed Solution
Answer: A Saturated Solution

18. Which of the following is not an allotrope of carbon
• Silk
• Charcoal
• Diamond
• Graphite
Answer: Silk

19. Solubility of a substance in a solvent usually increases with an increase in temperature.
• False
• True
Answer: True

20. Catalysts often speed up certain chemical reactions.
• False
• True
Answer: True

  Try the Quiz :     Science Quiz : General Chemistry


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-