Syvum Home Page

Home > Quiz Games > History > Print Preview

History : History Vocabulary I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MEANING, identify the HISTORICAL WORD

1. divine messenger of God
Answer: angel

2. addition of territories or territories to existing ones
Answer: annexation

3. craftsman or manually skilled worker
Answer: artisan


4. code of conduct for samurai in Japan emphasizing obedience to one's master
Answer: bushido

5. accumulated wealth; money and stock with which company starts
Answer: capital

6. car drawn by horses used in ancient times
Answer: chariot

7. collective ownership of land and means of production / distribution
Answer: collectivism

8. body of persons or business owned by body of investors
Answer: corporation

9. descendant of French or Spanish settlers in America
Answer: creole

10. act of putting to death on a cross especially that of Christ
Answer: crucifixion

11. customs and lifestyle of a group of people
Answer: culture

12. emperor or king of Russian Empire
Answer: Czar, Tsar, Tzar

13. absolute ruler or person with supreme authority
Answer: dictator

14. (of States) united, but independent in internal matters
Answer: federal

15. defensive work to protect against enemy
Answer: fortification

16. association with common interest, e.g., of merchants or artisans
Answer: guild

17. Mohammedian era dating from A.D. 622; Mohammed's journey from Mecca to Medina in A.D. 622
Answer: hejira, hegira

18. Greek culture
Answer: Hellenism

19. destiny or fate in next life is decided by sum of person's actions in previous lives according to Hinduism / Buddhism
Answer: karma

20. collective farm in Israel
Answer: kibbutz

21. Israeli parliament
Answer: Knesset

22. Russian government; citadel in Russian town especially that in Moscow
Answer: kremlin

23. ability to read and write
Answer: literacy

24. belief that material prosperity is the requirement for a good life
Answer: materialism

25. account of one's own life or experiences
Answer: memoirs

26. deliverer expected by the Jews
Answer: Messiah

27. adoption of modern means for producing quality goods and services
Answer: modernization

28. belief in one God
Answer: monotheism

29. buildings and statues designed or serving to commemorate people or things
Answer: monument

30. dead body of Egyptian Pharaoh that has been embalmed for preservation
Answer: mummy

31. Follower of Islam and believer in prophet Muhammad's teachings
Answer: Muslim

32. covered litter for a person carried on poles, formerly used in India and the East
Answer: palanquin

33. ancient writing material made from the paper reed grown on the banks of the Nile
Answer: papyrus

34. Egyptian king
Answer: Pharaoh

35. belief in more than one God
Answer: polytheism

36. State where people are supreme; system of government where citizens elect leaders exercising right to vote
Answer: republic

37. condition of supporting oneself without aid from others
Answer: self-sufficiency

38. State council of ancient Rome with nobles meeting to make laws; modern legislature
Answer: senate

39. chief general in Japan with more political power than emperor after 1162
Answer: shogun

40. civil community with its own government and laws
Answer: state

41. advocate of extending voting rights especially to women
Answer: suffragist

42. cruel government and oppressive use of authority
Answer: tyranny

43. adoption of western ideas and lifestyles by other countries
Answer: westernization

  Try the Quiz :     History : History Vocabulary I


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-